Srpski na srpskom

E pa, dragi naši spikeri, novinari, prezenteri, gosti u studiju i ostali programski govornici, naši slušaoci su u pravu što se i za Božić ljute kad kažete PAtrijarh, ili kad čitate delove iz PAtrijarhove Božićne poslanice.

Božić je praznik ljubavi, mira i praštanja, a kako čovek da voli, prašta i mirbožuje kad najviša titula i svešteničko zvanje u pravoslavnim crkvama trpi akcenatsku torturu!

Figurativno, paTRIjarsi ili patriJARsi, mogu biti i osnivači, ili utemeljivači neke naučne grane ili pravca u umetnosti, ali ni oni nisu PAtrijarsi. Ni voljeni patrijarh Pavle nije bio PAtrijarh, a Njegova svetost se ni zbog pogrešnog akcenta ne bi ljutila. Čak i kada bi čuo najnovije polemike o tome kuda je uprt paTRIjarhov ili patriJARhov pogled na spomeniku u  beogradskom Tašmajdanskom parku, da li je trebalo da lebdi, levitira ili da bude na postamentu, niščima duhom bi oprostio.

Glumica: Jadranka Selec

Urednik i voditelj: Mirjana Blažić

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије