Talasanje - Šetnja

Izložba fotografija "Arheologija Beogradske tvrđave" otvorena je na Savskom šetalištu na Kalemegdanu. Izložba predstavlja novije rezultate arheoloških istraživanja u kompleksu Beogradske tvrđave i njihovu povezanast sa delatnošću nekoliko generacija istraživača koji se na različite načine bave njenim sveobuhvatnim nasleđem.

Stogodišnjica rođenja slavnog švedskog reditelja i scenariste Ingmara Bergmana biće obeležena u Kinoteci programom njegovih restaurisanih filmova od 16. do 21. oktobra.
Na svečanom otvaranju biće prikazan Bergmanov oproštajni film „Sarabanda". Slede „Persona", „Divlje jagode", „Jesenja sonata", „Sedmi pečat"... kao i dokumentarni film „Ostrvo Bergman" u režiji Mari Nirerod, a biće održana i panel diskusija o Bergmanovom stvaralaštvu.

Žene koje žive na selu čine jednu četvrtinu ukupne svetske populacije, a o njihovom položaju dovoljno govori činjenica da poseduju samo 2% zemlje, dok od svih poljoprivrednih prihoda dobijaju samo 1%. Žene na selu su i dalje izložene teškom fizičkom radu, njihov doprinos se gotovo i ne vrednuje, a u vrlo malom procentu poseduju imovinu. Petnaesti oktobar ustanovljen je kao Svetski dan seoskih žena sa željom da se ukaže na njihov težak položaj i na probleme sa kojima se one svakodnevno suočavaju.

Vakcinacija protiv gripa počinje danas u domovima zdravlja. Obezbedjene su dovoljne količina besplatnih vakcina, a stručnjaci ističu da bi trebalo da se vakcinišu sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici, trudnice i stariji od 65 godina.

Sa vama je Mirjana Nikić.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се