U središtu pažnje

Kako smanjiti obim sive ekonomije? Kakvi su dosadašnji rezultati državnih mera u suzbijanju nelegalnog poslovanja i šta se očekuje od novih? Zašto je važno da znamo na šta se troše poreski prihodi?

Borbu protiv sive ekonomije podržava 94 odsto građana Srbije, što je najbolji rezultat u poslednje tri godine. U prvom kvartalu 2017. zabeležen je rast ukupnog prometa evidentiranog preko fiskalnih kasa od 7,64 odsto a najveći skok od 33,84 odsto zabeležen je kod tzv. malih  obveznika  fiskalizacije - kod kojih je siva ekonomija i najzastupljenija. Primetno je poboljšanje na planu sprovođenja kontrole, inspekcijskog rada i motivisanju svih da poštuju zakon i plaćaju porez - ističu nadležni ministri.

Da li bi smanjenje učešća keša u privredi smanjilo prostor za cvetanje sive ekonomije i šta je potrebno za pokretanje te inicijative? Može li se, najavljenim Zakonom o sezonskom radu smanjiti broj radnika na crno, koji je u ovim mesecima najzastupljeniji u sektoru poljoprivrede? Koliko su firme koje posluju legalno često prinuđene da stave katanac na vrata zbog velikog broja onih koji nelegalno posluju? Šta pokazuju inspekcijske kontrole na terenu? Gde je siva ekonomija najzastupljenija?

Gosti emisije su: Dragana Ilić, koordinator stručne grupe Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije Vlade Srbije; Maja Ilić, načelnik odelenja u sedištu Inspektorata za rad i dr Božo Drašković iz Instituta ekonomskih nauka.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво