Sportski spomenar

Gošća 274-og Sportskog spomenara će biti naša najbolja šahistkinja svih vremena Milunka Lazarević koja je nedavno proglašena počasnim članom Svetske šahovske federacije.

Bila je 11 puta prvak Jugoslavije. Četvrt veka je učestvovala u sistemu takmičenja za svetsku šampionku i nikad nije bila plasirana ispod šestog mesta. Bila je i učesnik tromeča kandidata za prvaka.

Razvoju šaha je doprinela i kao predsednik Komisije za ženski šah FIDE: uvela je takmičenje na tri table na Olimpijadama, titulu ženskog velemajstora, omladinsko prvenstvo sveta za šahistkinje, Kup evropskih šampionki, rejting sistem u ženskom šahu, zlatni pehar za trostruke prvakinje sveta, srebrni za izazivačice. Organizovala je ženske Olimpijade u Splitu 1963. Oberhauzenu 1966. i Kolumbiji 1974. Spojila je mušku i žensku Olimpijadu u Skoplju 1972. i od tada se održavaju zajedničke Olimpijade. Organizovala je meč Korčnoj-Spaski 1977. u Beogradu, velemajstorski turnir u Nikšiću 1983. inicirala je održavanje Osmomartovskih turnira koji se sa kraćim prekidima održavaju od 1965.

Milunka Lazarević je bila novinar NIN-a, Večernjih novosti, Književnih novina, a pisala je i za brojne inostrane časopise. Za literarni doprinos pisanju o šahu dobila je nagradu „Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije.

U emisiji će govoriti o svojim šahovskim počecima, uzoru Aleksandru Aljehinu, svom šahovskom stilu, najvećim uspesima, zbog čega je na turniru u Suhumiju 1964. odbila ponudu remija pre partije koji bi joj omogućio meč za titulu svetske šampionke protiv Gruzinke None Gaprindašvili...

Autor Miroslav Nešić.

Radio Beograd 1 od 16 do 17 časova.

 

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво