субота, 07.10.2023, 19:46 -> 20:02
Извор: РТС
Аутор: Јасмина Ракочевић
Izađi mi na teglu – bitka za najbolji ajvar do poslednje paprike
Na beogradskoj Adi Ciganliji održano je finale takmičenja u pripremi ajvara „Izađi mi na teglu“. Varjače je ukrstilo 30 ekipa majstora jesenje poslastice iz cele zemlje, a pobedile su Domaćice iz Caribroda, odnosno iz Dimitrovgrada. I dok su takmičari pekli, gulili, mleli, pržili, drugi su prodavali ranije spremljenu zimnicu, kolače, štrudle, čvarke.
Mnoge ništa zimi ne obraduje toliko kao tegla domaćeg ajvara na stolu. Volimo mi i turšiju i kisele krastavčiće i pinđur, ali ajvar je ajvar. A oko njega – mnogo posla. U stanovima ga je teško praviti, pa su mnoge domaćice odustale od spremanja. Srećom ima onih koji to rade umesto nas.
Biljana Denkov iz Dimitrovgrada kaže da nije teško praviti ajvar, da isto rade i kod kuće i ovde na takmičenju.
„Sad smo na konju, što se kaže, ajvar se kuva, pa ćemo da operemo sudove i da čekamo proglašenje pobednika. Ranije smo osvajale drugo mesto, a sad se nadamo prvom“, objašnjava samouvereno Klara Kančar iz Kikinde.
Dragan Stojanović iz sela Brestovac kod Leskovca ističe da osim ajvara, na manifestaciji nude i džemove, ljute papričice i razne druge proizvode iz asortimana zimnice: „Svi mogu da probaju, da osete ukus leskovačkog ajvara i svih drugih naših proizvoda“.
Neki posetioci na finale takmičenja došli su da kupe ajvar, drugi se trude da „ukradu“ recept, a ima i onih koji žele i jedno i drugo.
„Ovo je počelo kao jedan lep događaj za Beograda a postao je događaj za čitavu Srbiju i ovo je nešto što obeležava nas kao narod i to ne samo kroz papriku i ajvar već kroz sve što mi jesmo“, istakao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.
„Izađi mi na teglu“ je izrastao u privredni događaj. Mnogi učesnici su podstaknuti uspehom na karavanu, koji prođe kroz 15 gradova Srbije, pokrenuli proizvodnju.
„Neki kao dodatni biznis, a neki kao osnovni i na to smo posebno ponosni, za ovih deset godina jer preko 40 domaćinstava za koje mi znamo je pokrenulo sopstvenu proizvodnju“, naglasila je Ljiljana Vukotić, jedan od organizatora manifestacije „Izađi mi na teglu“.
Tegla ajvara na Adi se prodavala za oko 1.000 dinara i ne može manje, kažu proizvođači. Samo namirnice za jednu teglu koštaju oko 600 dinara, dok trud oko pripereme, nema cenu. To dobro znaju svi koji su probali da spreme ajvar.
Коментари