Читај ми!

Опијајући мирис печених паприка разлеже се престоницом ајвара

„Изађи ми на теглу“ је национално такмичење у припремању ајвара под ведрим небом. Ове године организовано је у пет војвођанских градова и седам места на југу земље. Лесковац је престоница ајвара па тамо овакво такмичење има посебан шарм.

Опијајући мирис печених паприка је вредно наслеђе у лесковачком крају. С јесени замирише читава котлина, а последњу деценију и центар града. Овде је свако стигао са рецептом својих бака и прабака који се брижљиво чува.

Ми сад нашој деци нормално шаљемо нашу позитивну енергију да знају како се то ради. Наш рецепт остаје у породици, имамо неке своје тајне састојке и нико их не открива. Прво и основно правило је дођите на пијацу и нађите најлепшу паприку, нађите куртовку“, каже Љубинка Станковић, екипа ЈП „Пијаца“ из Лесковца.

Искрено, из срца Милена Ристић каже да је рецепт свекрвин. Тајна јесте у лесковачкој паприци и начину припреме, али најважнији зачин ајвара у престоници овог деликатеса је љубав.

Знамо да је у Лесковцу најлепши ајвар. То је дефинитивно тако. Тајна нашег ајвара је традиционална правимо га с пуно љубави, тако је породично“, открива Милена Ристић, учесница такмичења из Лесковца.

Што је више година, већа је и екипа, онако по старински попут мобе пеку се паприке, љуште, мељу. То је и најтежи део посла, али нико га се не одриче зарад потомака и традиције.

Деца углавном кажу – Не, немојте, има да се купи а једва чекају домаћи ајвар“, наглашава Гроздана Митић, председница Удружења пензионера инвалида рада Лесковца.

Раме уз раме без икаквог страха, младост је укстила варјаче са искуством. Храброст је на првој манифестацији „Изађи ми на теглу“ крунисана победом.

Ми то радимо традиционално. Свако ради из своје куће, ми то скупимо и онда покушамо да добијемо нешто најбоље што можемо, да направимо најбољи ајвар“, објашњава Огњен Цветковић, матурант Средње школе „Светозар Крстић Тоза“ из Вучја.

Лесковачки ајвар је бренд са заштићеним географским пореклом и међународним сертификатом. Мајстори зато већ читаву деценију долазе на крају.

Сваке године обилазимо много градова, све је кренуло тако што „Ја мислим да моја кућа прави најбољи ајвар, онда и друга нека кућа исто то мисли, и трећа па смо одлучили: хајде да видимо која то кућа прави најбољи ајвар. Лесковац је још у првој години однео титулу најбољег у земљи“, прича Саша Стаменковић, аутор пројекта „Изађи ми на теглу“.

Пре финала на Ади Циганлији остало је још такмичење у Београду. Лесковчани, што у шали што у збиљи, тврде да је победник унапред познат.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке