Kontroverzni durijan – novinarka RTS-a probala najsmrdljiviju voćku na svetu

Na drveću u Jugoistočnoj Aziji raste kralj voća – veličanstveni durijan. Iako ga lokalci obožavaju, zbog specifičnog mirisa zabranjeno je da se unosi u hotele, avione, javni prevoz. Dok u Aziji tvrde da je durijan oličenje bogatstva ukusa, ostatak sveta naziva ga „voćem sa najneprijatnijem mirisom na svetu“.

SAD imaju veliku jabuku, a Indonezija veliki durijan. Ono što je Njujork Americi, to je Džakarta Jugoistočnoj Aziji. Kraljica ovog dela sveta dobila je nadimak po kralju voća. Durijan, najkontroverznija voćka na svetu, neki bi rekli i voće sa najneprijatnijim mirisom na svetu. U Aziji ga pak obožavaju.

Zbog čvrste bodljikave ljuske dobio je naziv duri – na indonežanskom – trnje. Zbog veličine ploda, koji može da naraste do tridesetak centimetara, ali i bogatstva ukusa – proglašen je kraljem. Ova sezonska voćka raste širom jugoistočne Azije i svaka vrsta ima specifičan ukus.

„Indonezija ima mnogo vrsta durijana – sa Sumatre, Kalimantana, iz zapadne i centralne Jave i iz drugih krajeva – i u svim ovim oblastima raste drugačiji durijan. Da biste znali da li je voće kvalitetno ili ne – dovoljno je da ga pomirišete“, objašnjava Morgijanti, domaćica iz Tangeranga.

A zbog jakog, za neke neprijatnog mirisa, durijan je u pojedinim zemljama zabranjeno unositi u avione, hotele, javni prevoz. Lokalci sa osmehom kažu – ili ga obožavate ili mrzite.

„Volim durijan, većina Indonežana obožava da ga jede. Mislim da ga i neki stranci vole. Ali ima onih kojima se durijan ne sviđa, izgleda da je to zbog jakog mirisa“, kaže Morgijanti.

Sladak je i kremast, topi se u ustima – tvrde u ovom delu sveta. Stranci uglavnom imaju pogrdne asocijacije – trulo meso, smeće, prljave čarape.

Ko je u pravu – rešili smo sami da se uverimo. Morgijanti nam je pronašla zrelu voćku veličine dinje sa Sumatre. Na prvi njuh, miris nije ni nalik neprijatnom. A kad se zagrize…

I na prvi i na drugi zalogaj oseća se ustajali, pokvareni luk. Ukus jeste blaži, ali od mirisa ne dolazi do izražaja. Ni nalik mešavini karamele i vanile, iako aril (meso ploda) vizuelno podseća na to.

Durijan nije voće koje lako oduševi, ali nismo ga bacili. Morgijanti ga je ponela kući. Em ga obožava, em smo ga skupo platili. Manji plod košta oko 15 dolara. Nije ni čudo – kad je kraljevski.

недеља, 03. август 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом