Читај ми!

Zapaljenske bolesti creva nisu naivne, leči ih tim specijalista

Procenjuje se da u svetu sa zapaljenskim bolestima creva živi oko 10 miliona ljudi, a u Srbiji više od 10 hiljada. Kako se otkriva i leči ova bolest?

Da li je poslednjih godina povećan broj pacijenata sa zapaljenskim bolestima creva, šta beleže lekari? Da li se spustila starosna granica i koliko je medicina napredovala u lečenju ovih pacijenata?

„Sve ono što se izdešavalo u medicini poslednjih petnaestak godina ukazuje na to da smo stari doktori. Novi je pristup lečenju, novi lekovi, a pacijentima je to donelo bolje lečenje. Pacijenti se timski leče, leče ih različiti timovi lekara specijalista", rekao je dr Slobodan Srećković, gastroenterolog iz KBC "Zvezdara".

„Tehnološkim napretkom dosta toga se promenilo u hirurgiji, najveći napredak je ostvaren uvođenjem minimalnog invazivnog pristupa u lečenja pacijenata, koji ima mnogo prednosti jer je manje traumatičan za pacijente", rekao je dr Igor Krdžić, hirurg iz KBC "Zvezdara".

Doktor Krdžić ističe da proces istraživanja počinje rezultatima osnovnih laboratorijskih vrednosti pacijenta, zatim slede neinvazivna i invazivna dijagnostika, endoskopske procedure. Važno je pacijenta pripremiti za taj pregled, a endoskopijom se dobija slika debelog creva. Uzimanjem biopsija dobija se i finalna dijagnoza.

„Kada govorimo o Kronovoj bolesti, hirurgija je zadnja instanca i neophodna je operacija kod komplikacija bolesti. Kod ulceroznog kolitisa malo je bolja situacija, hirurgija se primenjuje kada lekovi više ne pomažu", istakao je dr Slobodan Srećković.  

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво