Читај ми!

Kako izgleda srpski sir sa ukusom Mediterana po švajcarskoj recepturi

Jovica Radovanović iz Takova kod Uba protekle dve decenije radio je kao kuvar u Grčkoj. Kada su granice zbog pandemije zatvorene, u zavičaju se posvetio proizvodnji sireva u koje dodaje mediteransko začinsko bilje i spaja dve svoje ljubavi.

Sir sa šafranom zlata vrednim, ali i sir sa jestivim zlatom – delikatesi su Jovice Radovanovića iz Takova u Tamnavi. Kuhinja mu miriše na Mediteran, jer sirevima dodaje i timari, korijander, različite mešavine začinskog bilja. Ima dugogodišnje iskustvo kuvara u Grčkoj. Šest godina pre pojave kovida-19 kuvao je na Kritu.

„Primetio sam da u zadnje vreme, možda pod uticajem turizma, jer ljudi odlaze na razne destinacije, počeli su da traže to što su jeli tamo, da traže i ovde. Zbog toga sam imao nadu da bi moglo to da uspe“, objašnjava Jovica Radovanović zašto se upustio u ovaj poduhvat.

Istančani su ukusi pravih ljubitelja sira. Jovica im dodaje i sremuš, ljutu papriku, čak i tartufe iz okoline Valjeva. Ali osnova za kvalitetan proizvod je način pripreme.

Pre desetak godina upoznao se sa svojim učiteljem, Hajncom Piterom Telmanom, koji je iz planinskih krajeva Švajcarske došao da živi u jedno mioničko selo.

Hajnc kaže da nije više želeo da čuva svoj tajni recept jer misli da ova lepa zemlja i tako interesantni i prijateljski nastrojeni ljudi zaslužuju da im otkrije i prenese svoju tajnu spravljanja sira.

„Porodica Telman čuva ovu tajnu već ko zna koliko godina. Znam samo da nema nikakvu hemiju, nikakve dodatke ukusa. Može da se desi da poneki put neki moj sir ima neku tačkicu plesni i neku anomalijicu, ali to je samo čist pokazatelj da ne postoji hemija unutra, da ne postoji konzervans“, napominje Jovica.

Za primenu novina u tehnologiji, koje je naučio u Grčkoj, Hajnc Jovici kroz osmeh kaže: „Ja nemam pravo, jer sam Švajcarac. Ti imaš pravo, jer si Srbin“. Njegov učenik namerava da razvija posao poštujući stare, zdrave načine pripreme sira, jer veruje da može da napreduje tek kada se vrati korak unazad.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. мај 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом