Džejmi Oliver, neprijatelj broj jedan u Španiji
Osim Gibraltara, novo mesto sporenja Španaca sa Britancima, ili u ovom slučaju sa Britancem, postala je kuhinja. I to u trenutku kada je poznati kuvar Džejmi Oliver napravio paelju, tradicionalno špansko jelo, ali na svoj način. Umesto sa zečetinom ili sa morskim plodovima, kako se najčešće sprema, Džejmi ju je napravio sa kobasicom.
Ujedinio je Špance, ali je podelio kulinarsku struku.
„Iz ugla kuvara gledano, tradicionalna jela ne treba skrnaviti i ne treba ih praviti na neke ekstremne načine. Mi možemo da promenimo doziranje začina, da bude slađe, ljuće, slanije, ali ako promenite, ako na primer napravite Karađorđevu šniclu sa džemom, onda smo promenili celu strukturu i onda smo oskrnavili to jelo. I uvredili i autora tog jela i sve“, stav je Zorana Stevanovića, šefa kuhinje u restoranu „Madera“.
Sa druge strane, ugledni gastronomad, Nenad Gladić, poznatiji kao Lepi Brka, ima drugo viđenje.
„Ta Pandorina kuhinja šta sve može, a šta sve ne može u kuvanju je davno otvorena, nema više povrataka. Paelja sa kobasicom postoji već u Severnoj Americi, zove se džambolaja. To da li Španci imaju nešto protiv toga ili nemaju i da li je cela stvar možda čak i napumpana od strane medija – to je druga stvar. Nemam problem sa paeljom sa kobasicom“, istakao je Gladić.
Međutim, Španci su napravili Džejmiju problem, bar na društvenim mrežama, gde je pokrenuta lavina komentara. Traže da poznati kuvar ukloni recept, za koji tvrde da je grozota. U jednom komentaru opominju ga poslednji put i kažu da neće više „pregovarati sa teroristima“.
„Ne mislim sad da branim Džejmija, ja sam se nalazio par puta u sličnim situacijama kada sam neke stvari dodavao u jela u koja realno ne idu i ostavio isto ime. Ja mislim da je on više njima učinio uslugu pominjući paelju i celu tu priču oko autentične paelje, ako hoćete autentičnu paelju dođite u Španiju, a ako hoćete po Džejmijevom receptu, napravite je sa kobasicom ili sa čim god želite“, ističe Lepi Brka.
Ipak, Zoran Stevanović ne spori da je Džejmi Oliver iskusan kuvar i da je sigurno napravio dobro jelo, ali ističe da je trebalo da ga nazove drugačije.
Jer, kako bi na primer ljudi reagovali kada bi im se poslužila sarma sa ribom, ili ajvar sa cimetom? Da li bi se ta jela i dalje tako zvala?
„Ja to mogu da nazovem drugim imenom, ali ako me neko pita šta je to, ja ću reći sarma, ali punjena ribom. Kuvanje je stvar mašte, umeća i ukusa, tako da nisam zagovornik strogog pristupa receptima“, kaže Lepi Brka.
Dobro je poznato da nije ni Džejmi. Eksperimentisanje je njegovo drugo ime. Džejmiju ovo nije prvi put. Na isti način, britanski kuvar je izazavao burne reakcije naroda Zapadne Afrike kada je u tradicionalno jelo sa pirinčem, takozvani džolof, dodao vino i dosta netipičnih začina.
A kako bi se Džejmi Oliver proveo u Srbiji kada bi dirnuo u neko narodno jelo? Možda bi plivao za svetosavskim krstom malo ranije, u šali kaže šef kuhinje u „Maderi“. Međutim, ocenu da li je umetnička sloboda kuvara otišla predaleko daju oni koji ga probaju.
„Sudija je onaj koji proba to jelo na kraju, jer ne moramo svi da znamo predistoriju tog jela. Ako u tanjiru dobijemo dobro jelo, meni je to u redu“, zaključuje Lepi Brka.
Možda je baš to razlog planetarne popularnosti kineske kuhinje. Iako autentična kineska hrana postoji samo u Kini, a svugde se prilagođava podneblju gde se prodaje, Kinezima to ne smeta. Naprotiv, veoma su srećni zbog toga. Ako Španci ovako nastave, paelja će se jesti samo u Valensiji.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар