Читај ми!

Orke – sisari kojima hemikalije najviše prete

Sisari koji možda najviše trpe zbog zagađenja, nedavna istraživanja utvrdila su da pored već hemikalija u njihovom telu, nađena je i hemijska supstanca koja je povezana sa toalet-papirom.

U telima orki otkriveni su „visokotoksični i kancerogeni preparati, pa čak i insekticid diditi“. Nedavno su naučnici otkrili još jednu opasnu hemikaliju koja je povezana sa toalet-papirom.

Tim naučnika sa Univerziteta Britanske Kolumbije, Ministarstva poljoprivrede i hrane Britanske Kolumbije i Kanade za ribarstvo i okeane pronašao je hemikaliju poznatu kao 4 NP (četiri nonilfenol) u jetri i tkivima kod 12 uginulih orki.

Istraživač Huan Hose Alava istakao je da pronađene hemikalije pripadaju alkilfenolima, a oni su veoma toksični.

„Pronađeni zagađivači u telima orki mogu da utiču na reprodukciju, razvoj, kognitivne funkcije i na nervni sistem“, istakao je Alava.

Te hemikalije potiču iz kanalizacionog mulja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe ih ima i u deterdžentima i kozmetičkim proizvodima.

U telima orki pronađena je i hemikalija PFAS, koje ima u ribi, vodi za piće u ljudskoj krvi. Tva hemikalija povećava rizik od karcinoma i bolesti jetre. Naučnici misle da se zagađivač nalazi i u hrani.

Pored gubitka staništa i klimatskih promena, orke se bore i za hranu. Veliki ulov ribe ove životinje ostavlja bez hrane.

„Nedostatak kvalitetne hrane utiče na reprodukciju orki. Hemijske supstance se razmenjuju između majke i fetusa, pa je malo zdravog podmlatka“, istakla je naučnica Debora Džajls, direktorka neprofitne organizacije „Vajld orka“.

Kako je naveo istraživač Huan Hose Alava, nedostatak podataka u istraživanjima ostavlja mnogo pitanja bez odgovora.

„Zagađivači su i poliaromatični ugljovodonici koji nastaju sagorevanjem fosilnih goriva. Što više istražujemo kitove ubice, nalazimo sve više hemikalija koje je napravio čovek, a koje kroz lanac ishrane stižu i u tela predatora. Pretpostavljam da je sve ovo samo vrh ledenog brega“, istakao je Irvin Šulc, koji učestvuje u programu za zaštitu životnu sredinu.

петак, 29. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"