Ti lepi biseri
Bisere mnogi svrstavaju u drago kamenje. Od njih se pravi izuzetno lep i skupocen nakit. Oblik im često nije potpuno pravilan. Najcenjeniji su loptasti i oni u obliku suze, koji su jako retki. Najčešće nastaju u beloj i crnoj boji, kao i prelaznim nijansama, ali poznati su i roze, plavi, žuti, zeleni, ljubičasti i crni biseri.
Danas postoje farme na kojima se uzgajaju biserne školjke i najviše ih ima u Japanu i Australiji. Na tim farmama biseri se prave tako što se u školjke namerno ubacuju zrnca peska kako bi se podstakao proces lučenja sedefa. Uzgajanje je svakako veoma komplikovano pošto školjke često odbace ubačeni predmet. Samo 30% uzgajanih školjki proizvede biser, a od njih je samo 10% komercijalno upotrebljivo.
Magija od zrna peska
Biser je neverovatna tvorevina školjki. Nastaje kada zrno peska ili neko sićušno nepoželjno biće uđe među kapke školjki. Školjke se inače hrane tako što čekaju da im sitni plen dođe do usta zahvaljujući strujanju vode. Kapci njihove ljušture služe da ih štite, ali kada hrana naiđe, otvaraju ih. Kada nešto neželjeno zaluta, one iz plašta počnu da luče sedef, i na taj način sprečavaju da zrno peska ili nešto slično ošteti njihovu unutrašnjost. Zbog toga biser u svom središtu sadrži zrno peska ili neki drugi predmet ili biće.
Neke školjke, poput ostrige, unutrašnje i spoljašnje strane kapaka imaju obložene sedefom. Sedef se sastoji od kalcijum-karbonata i zbog toga je sličan kredi.
Najveći i najpoznatiji biser na svetu pronađen je na Filipinima 1943. godine i nazvan je „Lao-Ce". Težak je 6,37 kilograma i njegova vrednost je procenjena na više od trideset miliona dolara.
Priredila Aleksandra Stojanović
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар