Читај ми!

Izložba radova sa međunarodne likovne kolonije FECIT u Galeriji RTS

U Galeriji RTS-a otvorena je izložba radova nastalih na likovnoj koloniji FECIT u istarskom gradiću Grožnjanu. Izložena su odabrana dela sa naglaskom na srpskim umetnicima, kao i dela koja su nastala na koloniji 2023. godine.

Postavka predstavlja izbor likovnih dela nastalih u proteklih pet godina održavanja međunarodne likovne kolonije FECIT. Na ovoj relativno mladoj koloniji stvaralo je više od pedeset umetnika.

„Ova jedna mlada kolonija, ne samo da je u povoju, nego je vrlo uspešna baš iz razloga dobre organizacije i odličnog odabira umetnika različitih generacija sa prostora Srbije i regiona, koji jesu raznorodni u svojim poetikama i godinama, ali kada pogledate ovu postavku Galerije RTS-a shvatićete zapravo da je sve to figuracija koja se posmatra kroz portret, pejzaž ili figuru, ali generalno oni jesu okrenuti nekim tradicionalnim vrednostima i figuraciji“, naglašava Maja Živanović, članica Saveta za likovno stvaralaštvo RTS.

Istarski grad Grožnjan 1965. godine postao je grad umetnika kada su se u njega doselili stvaraoci iz različitih krajeva Jugoslavije. U ovom gradu i na koloniji FECIT umetnost se preoblikuje, a slikari i vajari druže, stvaraju i razmenjuju mišljenja i iskustva.

„Vidite da je to jedno carstvo lepote i radosti. Nema nikakvog mraka, nema nikakvog usiljenog eksperimentisanja, pomerenja granica, osvajanja sloboda. To je jedna vrsta, kako bih rekao, tradicionalnog slikarstva koje organski nastaje na takvom jednom mestu“, smatra prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti.

Postavka u Galeriji RTS otvorena je do 10. decembra.

петак, 01. децембар 2023.
19° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке