Читај ми!

Započet rad na izradi digitalnog plesnog arhiva modernog i savremenog plesa

U toku je proces arhiviranja i istorizacije modernog i savremenog plesa u Srbiji, deo projekta regionalne plesne mreže Nomad Dance Academy. „Stanica – servis za savremeni ples“ trenutno prikuplja istorijsku građu koja svedoči o počecima plesa u Srbiji, sa akcentom na posleratni period.

U Srbiji do sada nije postojalo sistematično prikupljanje materijala koji bi pričali priču o istoriji našeg modernog i savremenog plesa. Poslednjih nekoliko godina godina Stanica – servis za savremeni ples radi na pripremi digitalnog plesnog arhiva koji bi trebalo da predstavi istoriju savremenog plesa na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

„Takav arhiv, naravno će biti tek početak. On će predstavljati platformu putem koje ćemo biti u prilici da anamiriamo druge ljude, umetnike, institucije, kolekcionare, ljubitelje, autore koji će želeti da prikažu svoje istorijske, arhivske materijale tom arhivu i učine ih vidljivim istraživačima. Ali takođe da damo podsticaj samim umetnicima da proučavaju sopstevnu istoriju i da se vraćaju na savremeni način toj istoriji“, navodi Marijana Cvetković.

Za arhiviranje lokalne scene zaduženi su teoretičarka umetnosti Milica Ivić i koreograf Igor Koruga. O istoriji svedoče fotografije, stari video materijali, isečci iz štampe, publikacije, ali i usmena svedočenja. Akcenat je na posleratnom periodu.

„Materijali koje smo do sada prikupili jesu korpus rada Smiljane Mandukić. Tu su naravno i trupe koje su nastajale, kao na primer 'Mimart trupa' i rad Nele Antonović. Pored toga imamo trupu i rad Borisa Čakširana. Jedan od arhiva koji je za nas jako bitan je arhiva Festivala koreografskih minijatura koji smo uspeli da dobijemo kroz saradnju sa Udruženjem baletskih umetnika Srbije jer ta arhiva nam je dala uvid u broj danas eminentnih domaćih koreografa koji su tada kroz taj festival počinjali sa koreografijama“, ističe koreograf Igor Koruga.

Plan je da ovaj digitalni arhiv bude javno predstavljen krajem 2024. godine.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво