U Jugoslovenskoj kinoteci filmom „kRAK manje" obeležen početak kampanje za borbu protiv raka pluća

U Jugoslovenskoj kinoteci prikazan je prvi dokumentani film o borbi protiv raka pluća.

U filmu kRAK manje, iskustva prenose oni koji su uspeli da pobede, i da drže bolest pod kontrolom, oni koji su izgubili najmilije jer rak pluća godišnje u Srbiji odnese više od 5.000 života, i lekari koji su svakodnevno svedoci u postavljanju dijagnoze koja je najčešće maligno oboljenje, a ne mora da bude tako.

Na dva sata rak pluća u Srbiji odnese najmanje jedan život. Ostavljanjem pušenja, uvođenjem zakona o zabrani pušenja, redovnim pregledima, osluškivanjem organizma i simptoma, blagovremenom dijagnostikom i boljom, odgovarajućom terapijom za sve pacijente ovu statistiku možemo da promenimo, jer rak ne bira i direktno ili indirektno pogađa mnoge. Ovo je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u našoj zemlji koji pogađa i mlađe i starije osobe. U filmu govore mnogi, a po prvi put i otac Nebojše Glogovca.

„On je za Novu godinu, Božić, osetio je nešto, kašljao je, nešto je napipao tvrdo na stomaku, i ja sam bio prisutan. Skener je pokazao, pokazalo se da je sumnjivo... Nebojša je kratko trajao ali ostavio je trag na mlade ljude i često puta sretnem ljude koji ponavljaju rečenice koje je on izgovorio na filmu ili na pozornici. Tih 50, 49 godina, koliko je imao - nije ostalo bez uticaja, bez nekoga traga. Dok žižak gori, kaže naš narod, treba se poriti do oposlednje snage, do poslednjega daha, da se očuva žižak života”, rekao je protojerej - stavrofor Milovan Glogovac, otac pokojnog glumca Nebojše Glogovca.

Posle filma, u Jugoslovenskoj kinoteci održava se i tribina u kojoj učestvuju ministarka zdravlja, predstavnici Republičkog fonda, zdravstvenih ustanova u kojima se leče oboleli.

Tribinu organizuje Udruženje „Punim plućima ", očekuju odgovore na pitanja kada će pušenje u zatvorenom biti potpuno zabranjeno, kada će više obolelih dobijati najsavremeniju terapiju, i kada će biti uveden skrining na rano otkrivanje ove bolesti.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи