Читај ми!

Sunčajte se, ali pametno

Dok uživate na suncu ovih dana, setite se da nije dovoljno nabaviti sredstvo za zaštitu sa što većim faktorom. Važno je u kom ste podneblju i koji je tip vaše kože.

Sunce emituje dve vrste zraka koji su štetni za kožu – UVA zrake koji izazivaju privremeno starenje kože, ali i dugoročno maligno oboljenje kože, i UVB zrake koji mogu da izazovu opekotine, imunosupresiju i maligna oboljenja našeg pokrivača.

Zbog toga je tokom letnjih meseci izuzetno važno zaštititi se od njihovog opasnog delovanja. Sunce treba izbegavati od 10 do 16 sati, kada je UV indeks najviši, koristiti sredstva za zaštitu, kao i odeću izrađenu od specijalnih tkanina koje ne propuštaju UV zrake.

Sredstva za zaštitu od sunca treba birati prema broju zaštitnog faktora, SPF (Sun Protective Factor), koji označava koliko vremena možemo provesti na suncu, a da se ne pojave opekotine, u odnosu na vreme koje bismo mogli da provedemo bez zaštite. Pritom se ne treba voditi pravilom „što veći faktor, to bolja zaštita“, jer izbor adekvatnog zaštitnog faktora zavisi i od tipa kože, UV indeksa, godišnjeg doba i mesta gde se izlažemo suncu. UV indeks označava jačinu UV zračenja u određeno doba dana na određenom mestu. 

Osobama svetlog tena, svetlih očiju i kose, čija koža uglavnom izgori nakon izlaganja suncu, savetuje se upotreba proizvoda sa faktorom 50 i većim, dok osobe tamnije kože, kose i očiju mogu izabrati i faktor zaštite 30.

Ne postoji idealno zaštitno sredstvo koje će štititi kožu u vreme kada je UV indeks najveći, što je oko podneva. Čak i s najvišim faktorom, sunčanje u to vreme treba izbegavati.

Na ambalaži zaštitnog sredstva, osim oznake SPF, mora biti i oznaka UVA, koja ukazuje na zaštitni faktor UVA zračenja, i ona mora da iznosi bar trećinu zaštite od UVB zračenja. Podloga u preparatu za zaštitu od sunca određuje i njenu efikasnost.

Kreme za sunčanje dele se na one s hemijskom i one s mehaničkom zaštitom. Kreme sa mehaničkom zaštitom sadrže minerale (cinkov oksid i titanijum dioksid), koji reflektuju UV zrake. To su kreme koje ostavljaju beli trag na koži i preporučuju se deci ili osobama koje su alergične na sunce, kao i onima s kožnim bolestima.

Malu decu obavezno zaštitite i šeširićem, kao i odećom koja štiti od UV zračenja i češće boravite s njima u hladu.

Sredstva s hemijskim zaštitnim faktorom pak ne ostavljaju beli trag i estetski su prihvatljivija, pa će mnogi radije izabrati takvu zaštitu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара