понедељак, 07.01.2013, 08:50 -> 12:55
štampajNar – supervoće!
Vlakna, vitamini, minerali... Spisak korisnih materija u naru veoma je dug, kao i lista dobrobiti koje donosi onima koji redovno uživaju u aromi popularne voćne „granate“.
Među najpopularnijim, nutritivno bogatim vrstama voća sa jedinstvenim ukusom i osobinama saveznika zdravlja je i nar. Zajedno sa bobičastim voćem i mangom nalazi se u grupi koju nutricionisti često nazivaju supervoće.
Naučnici nisu sasvim sigurni, ali kao postojbina ne baš gorostasno drvo koje daje plodove ispunjene malim ali sočnim crvenkastim „ćelijama" najčešće se pominje oblast severne Indije podno Himalaja.
Sunđeraste membrane unutar crveno-žuto-braon lopte tvrde kore dele je u manje komore i konzumaciju dodatno otežavaju.
Iako je nar najbolje jesti u svežem stanju, tvrde, oštre košpice inače malih bobica-zrna odbijaju mnoge, pa se oni koji uživaju u aromi tog voća često okreću nekoj manje zdravoj opciji.
Kada je reč o korisnim sastojcima koji se nalaze u ovoj voćnoj „granati" (zbog strukture ploda na engleskom jeziku naziv za nar sadrži reč granata), lista je duga.
Oko 12 odsto dnevne preporučene doze vlakana (četiri grama) unete sa samo 100 grama voća poboljšaće varenje i peristaltiku creva.
Zahvaljujući vitaminu C, ali i vitaminima B grupe, kao i više materija antioksidantne moći redovno konzumiranje nara donosi dobrobit imunitetu, poboljšava cirkulaciju, a aktivirani su i odbrambeni mehanizmi protiv raka i sličnih bolesti.
Ljubitelji nara uživajući u aromi sočnih zrna organizam čine jakim, naročito kada je protivnik benigno uvećanje, ali i rak prostate, zatim dijabetes i limfom.
Lista na kojoj su minerali poput kalcijuma, kalijuma, bakra, mangana, zatim vitamin K, pantotenska kiselina, folati i još mnogo toga dovoljan je razlog da se tokom sezone nar svakodnevno nalazi u tanjiru.
Da biste uživali u bogatom ukusu ovog voća, jedite svež nar bez ikakvih dodataka. Pažljivo zarežite koru vertikalno i razdvojite plod na delove.
Razbacana po salati ili nekim jelima zrna nara mogu biti veoma dekorativna.
Sveže ceđen sok veoma je osvežavajuć napitak, a može se koristiti i kao dodatak supama, želeima, sosovima, kolačima, pečenim jabukama.
Kada se koristi u jelima, sok bi trebalo da bude koncentrovan da bi rezultat bio intenzivan i slatkast ukus.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар