понедељак, 14.10.2024, 20:01 -> 20:17
Извор: РТС
Аутор: Драгиша Стојановић
Prokupac se vratio u svoju postojbinu, u toplički kraj
Sačuvani pisani tragovi o sorti grožđa prokupac datiraju još iz 1395. godine, gde se u povelji kneginje Milice pominje Prokuplje, tadašnji grad Svetog Prokopija, bogat vinogradima. Da se ne zaboravi slavna tradicija, a da se vinogradari u Toplici podstaknu na podizanje novih zasada obeleženi su deveti Dani prokupca.
Poslednjih godina u topličkom kraju obnavljaju se napušteni vinogradi i podižu novi zasadi vinove loze. Najdalje u tome otišli su Todići, koji se već vek i po bave vinogradarstvom i, u Donjoj Jošanici kod Blaca, na 30 hektara gaje sortu prokupac.
„Ljudi su gajili i druge sorte vekovima, ali očito zadržali su se na prokupcu jer su shvatili da je to neko njegovo stanište, da je to ta klima, taj teroar koji njemu odgovara i to je nekako uzajamna ljubav, da kažem između Toplice i prokupca“, kaže Goran Todić, vinogradar iz Jošanice kod Blaca.
Ovdašnji vinogradari kažu da se prokupac, pre svega gaji iz ljubavi i sa željom da se nastavi porodična tradicija, a Toplica se ponovo prepoznaje po ovoj autohtonoj sorti, koja se vratila u postojbinu.
„Dosta ljudi se opredeljuje ovde u Toplici. Male vinarije sa puno ljubavi i entuzijazma, i sa znanjima koja dobijamo od većih vinarija, koje su sa brigom ljubavlju prema samoj lozi a i prema nama koji pokušavamo nešto da uradimo u Toplici i u ovom našem kraju“, rekao je Milovan Stanković, vinogradar iz Prokuplja.
„Mislim da smo uspeli da, za ovih devet godina, prokupac kao sortu i vino popularizujemo u Srbiji i da mu vratimo njegovu prepoznatljivost i tu njegovu autentičnost“, Tomislav Ivanović, osnivač manifestacije Dan prokupca.
Uz klonski materijal do vrhunskih vina
Da bi kvalitet grožđa bio bolji radi se dosta i na klonskoj selekciji ove autohtone sorte.
„Posvetili smo mu se u vinogradu, a zatim i u podrumu i preradi. Ono što će dati klonski materijal kao jedna vrednost, dodatna vrednost prokupca to je jedna uniformnost ali uniformnost u pogledu kvaliteta. Znači izdvajamo onaj kvalitet koji je potreban za dobijanje kvalitetnih i vrhunskih vina“, objašnjava prof. dr Slavica Todić sa Poljoprivrednog fakulteta.
U topličkom kraju u prošlom veku prokupac se gajio na više od 5.000, a danas ima tek 200 hektara ove autohtone sorte grožđa. Ove jeseni na području Toplice planira se podizanje 100 hektara novih zasada.
Коментари