Читај ми!

Prokupac se vratio u svoju postojbinu, u toplički kraj

Sačuvani pisani tragovi o sorti grožđa prokupac datiraju još iz 1395. godine, gde se u povelji kneginje Milice pominje Prokuplje, tadašnji grad Svetog Prokopija, bogat vinogradima. Da se ne zaboravi slavna tradicija, a da se vinogradari u Toplici podstaknu na podizanje novih zasada obeleženi su deveti Dani prokupca.

Poslednjih godina u topličkom kraju obnavljaju se napušteni vinogradi i podižu novi zasadi vinove loze. Najdalje u tome otišli su Todići, koji se već vek i po bave vinogradarstvom i, u Donjoj Jošanici kod Blaca, na 30 hektara gaje sortu prokupac.

„Ljudi su gajili i druge sorte vekovima, ali očito zadržali su se na prokupcu jer su shvatili da je to neko njegovo stanište, da je to ta klima, taj teroar koji njemu odgovara i to je nekako uzajamna ljubav, da kažem između Toplice i prokupca“, kaže Goran Todić, vinogradar iz Jošanice kod Blaca.

Ovdašnji vinogradari kažu da se prokupac, pre svega gaji iz ljubavi i sa željom da se nastavi porodična tradicija, a Toplica se ponovo prepoznaje po ovoj autohtonoj sorti, koja se vratila u postojbinu.

„Dosta ljudi se opredeljuje ovde u Toplici. Male vinarije sa puno ljubavi i entuzijazma, i sa znanjima koja dobijamo od većih vinarija, koje su sa brigom ljubavlju prema samoj lozi a i prema nama koji pokušavamo nešto da uradimo u Toplici i u ovom našem kraju“, rekao je Milovan Stanković, vinogradar iz Prokuplja.

„Mislim da smo uspeli da, za ovih devet godina, prokupac kao sortu i vino popularizujemo u Srbiji i da mu vratimo njegovu prepoznatljivost i tu njegovu autentičnost“, Tomislav Ivanović, osnivač manifestacije Dan prokupca.

Uz klonski materijal do vrhunskih vina

Da bi kvalitet grožđa bio bolji radi se dosta i na klonskoj selekciji ove autohtone sorte.

„Posvetili smo mu se u vinogradu, a zatim i u podrumu i preradi. Ono što će dati klonski materijal kao jedna vrednost, dodatna vrednost prokupca to je jedna uniformnost ali uniformnost u pogledu kvaliteta. Znači izdvajamo onaj kvalitet koji je potreban za dobijanje kvalitetnih i vrhunskih vina“, objašnjava prof. dr Slavica Todić sa Poljoprivrednog fakulteta.

U topličkom kraju u prošlom veku prokupac se gajio na više od 5.000, a danas ima tek 200 hektara ove autohtone sorte grožđa. Ove jeseni na području Toplice planira se podizanje 100 hektara novih zasada.

петак, 06. јун 2025.
28° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом