Zahvalnost Pakistanu za stav o Kosmetu

Dve trećine država u svetu, među kojima je i Pakistan, nisu priznale jednostrani akt privremenih institucija u Prištini i Srbija je zahvalna na toj solidarnsti i podršci, naglasio ministar Vuk Jeremić tokom posete Islamabadu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je, tokom posete Islamabadu, zahvalnost Pakistanu zbog nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Zahvalni smo na toj solidarnosti i podršci", izjavio je ministar Jeremić u intervjuu za najstariji i najuticajnijih pakistanski dnevni list na engleskom jeziku "Daun", navodeći da dve trećine država u svetu, među kojima je i Pakistan, nisu priznale jednostrani akt privremenih institucija u Prištini.

Pakistan je sa blizu 160 miliona stanovnika, šesta zemlja na svetu po broju stanovnika i druga najveća muslimanska zemlja, jedna od najuticajnijih članica Organizacije islamskih zemalja (OIC) i Pokreta nesvrstanih.

Prema pisanju pakistanskih medija, koji su izveštavali o poseti srpskog šefa diplomatije toj zemlji na jugu Azije, Srbija nastoji da stekne podršku Islamabada u nastojanju da dobije status posmatrača u OIC.

Jeremić, prvi srpski ministar spoljnih poslova koji je posetio Pakistan od raspada SFRJ, sastao se sa premijerom te zemlje Jusufom Razom Gilanijem i ministrom inostranih poslova Šahom Mahmudom Kurešijem.

Poziv na privrednu saradnju

Premijer Pakistana Gilani pozvao je Vladu u Beogradu da podstakne privredni sektor da ulaže u zajedničke projekte u Pakistanu u oblastima proizvodnje hidroenergije i izgradnje malih brana, kao i u poljoprivredi, ribarstvu, mlekarstvu i stočarstvu.

Premijer Gilani je rekao da Pakistan želi da iskoristi stručnost i tehnologiju Srbije, posebno u sektoru hidroenergije, kako bi bio prevaziđen problem nedostatka električne energije u zemlji, preneo je drugi pakistanski list na engleskom jeziku "Internešenal njuz".

Otvaranje ambasade Srbije u Islamabadu u skorijoj budućnosti doprinelo bi trgovinskoj i ekonomskoj saradnji dve zemlje i jačanju veza njihovih naroda, rekao je Gilani.

Ministar Jeremić je izjavio da Srbija očekuje da potpiše nekoliko sporazuma sa Pakistanom, posebno u oblasti trgovine, poljoprivrede, farmaceutskoj industriji, hidroenergiji, građevinarstvu i odbrani, koji će olakšati ekonomske i kulturne odnose između dve zemlje.

Jeremić je obavestio kolegu Kurešija da je vlada u Beogradu osnovala fondacije za stipendiranje studenata iz Pakistana, u okviru koje će svake godine biti dodeljeno pet stipendija mladim ljudima iz te zemlje za školovanje na univerzitetima u Srbiji.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 06. mar 2010, 13:41)
Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Pakistan,

Neizmerna zahvalnost Pakistanu i Pakistanskom narodu, istovremeno zahvalnost Srpskim politicarima za profesionalan rad u ocuvanju Kosova i Metohije na mirnom i diplomatckom nacinu. Pakistan je primer razumnih drzava koi nije podlegao pritiscima Amerike i Engleske da priznaju Nezavisno Kosovo i Metohiju. Hvala Pakistanu ! Hvala svim Izlamskim Drzavama na razumnost problema sa koima se Srbija suocava u ovim teskim danima.

(subota, 06. mar 2010, 12:03)
anonymous [neregistrovani]

da

pa nisu oni crnogorci ili makedonci koji su jedva cekali izgleda da priznaju kosovo

(subota, 06. mar 2010, 11:56)
Aleksandar [neregistrovani]

...

Zanimljivo, jedan od glavnih saveznika SAD nije podlegao pritiscima (a sigurno ih je bilo) da prizna Kosovo...Ako je samo malim delom razlog za to razum a ne iskljucivo licni interes Pakistana to je veliki uspeh i nase diplomatije na celu sa maestralnim Vukom Jeremicem!

(subota, 06. mar 2010, 11:51)
anonymous [neregistrovani]

Pakistan,

puno Vam hvala - i Vama gospodine Jeremic!

(subota, 06. mar 2010, 11:05)
anonymous [neregistrovani]

Pametno

Samo napred ,min. Jeremicu. Dobar posao radite i samo nastavite.