Druga šansa za neobrazovane

Građanima starijim od 15 godina, Ministarstvo prosvete će kroz projekat "Druga šansa", omogućiti da završe osnovnu školu i lakše se zaposle. Projekat podržala Evropska unija sa bespovratnih četiri miliona evra, a nastava će se održavati u 80 škola u Srbiji.

Projektom "Druga šansa", koji sprovodi Ministarstvo nauke i prosvete, a podržava Evropska unija sa bespovratnih četiri miliona evra, omogućiće se građanima starijim od 15 godina da završe osnovnu školu i kvalifikuju se za određena zanimanja koja su tražena na tržištu rada.

Nastava će se održavati u 80 škola u Srbiji, a jedna od njih je Osnovna škola "Gligorije Popov" u Ruskom Selu.

Tridesetdevetogodišnja Žužana Feher radi kao pomoćni radnik u cvećari u Ruskom Selu. Odlučila je da iskoristi "Drugu šansu".

"Smatram da je to dobra prilika da napokon završim osnovnu školu, koju nisam završila kad je trebalo", kaže Žužana dodajući da želi da nakon toga završi neku kurs i da lepo živi.

Pored Žužane u kikindskoj opštini još 74 osobe, starije od 15 godina, prijavile su se za pohađanje nastave koja će trajati tri godine. Za polaznike je sve besplatno. Nastava će se održavati u OŠ "Gligorije Popov" u Ruskom Selu, a lokalna samouprava će obezbediti prevoz.

"Škola svojim prostornim i tehničkim mogućnostima može da zadovolji potrebe nastave u smislu fleksibilnije organizacije imajući u vidu sezonske poslove polaznika", ističe profesorka Vesna Bursać.

Ona smatra da će kroz program Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, ova lica steći osnovno obrazovanje i stručnu obuku i tako ostvariti veće šanse za zapošljavanje i doprineti smanjenju siromaštva.

Polaznici će nastavu pohađati u tri ciklusa, a nastavnici su prošli program obuke za Funkcionalno obrazovanje odraslih.

Ivana Felbab iz Nacionalne službe za zapošljavanje iz Filijale u Kikindi upozorava da sva lica, koja nemaju potpuno osnovno obrazovanje i nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a budu pozvana da učestvuju u projektu, su u obavezi da pohađaju nastavu, inače će biti brisana sa liste NSZ.

Projekat "Druga šansa" od izuzetnog je značaja za pomoć i podršku licima kojima će se pružiti mogućnost završetka osnovnog obrazovanja, i time poboljšati njihov socijalni status i ekonomski položaj.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. avg 2011, 15:24)
Живадин Јарић [neregistrovani]

Фо, Фо, Фо...

Хвала за другу шансу. Овог пута гарантовано полажем. Научио сам имена све четворице дахија.