Читај ми!

Јединствена збирка Модерне галерије у Ваљеву

Збирку коју чини више од пет стотина уметничких предмета, а многа су покретно културно добро Србије, чува Модерна галерија у Ваљеву, основана 1985. године.

У њој је и легат идејног творца Модерне галерије, академика Љубе Поповића Његовом излагачком концепту остала је верна ова значајна културна установа.

„Објективно гледано, када се нађе више мојих слика на једном месту, чак и ја који сам их радио мало сам претерано, има претерано пуно предмета, пуно ствари да би могла слика да се прича", говорио је Љуба Поповић.

Интензитет његовог присуства јак је и седам година после упокојења. Светски уметник, Љуба Поповић живи у Ваљеву кроз своје слике, личне предмете у спомен-атељеу и Модерну галерију, чији је идејни творац.

„Модерна галерија Ваљево јесте храм фантастике у овом делу Европе и као и сваки храм нама је Љуба Поповић оставио у аманет да сакупљамо, излажемо и представљамо јавности уметничка дела која негују фантастику", каже Марија Ђурић, директорка Модерне галерије у Ваљеву.

Значајна културна установа у Србији 39 година остаје доследна свом излагачком приступу. Модерна галерија је дом за ликовне ствараоце од друге половине 20. века до данас, почевши од сликара групе Медијала, којој је и Љуба припадао.

„Један сјајан излагачки програм са репрезентима српске културе, сликарства у овом смислу на првом месту. Ваљево има одговорност да сачува све оно што је урађено и да на темељима тога, наравно, унапреди", сматра Наташа Кристић, историчарка уметности.

Љуба Поповић живи кроз портретну скулптуру у бронзи, рад академске вајарке Саре Николић. Идеја Модерне галерије је да она буде споменик, уколико Град предложи идеално место у Ваљеву.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара