Ruskim vozovima prugom Pančevo-Zrenjanin-Kikinda

Preduzeće "Srbijavoz" je spremno da dva od 27 ruskih vozova uputi na prugu Pančevo-Zrenjanin-Kikinda i liniju gradskog voza koji bi povezivao sedam stanica u Zrenjaninu i Novom Bečeju. Za ovaj projekat lokalne samouprave Srednjeg Banata treba da usvoje rebalans budžeta i odvoje novac za subvencionisanje železničkog prevoza.

Selo Orlovat je železničko čvorište Srednjeg Banata, ali je poslednjih deset godina nedovoljno iskorišteno. Pruga ka Novom Sadu nije u funkciji, a putnički voz Pančevo - Zrenjanin saobraća tri puta dnevno.

Dragomir Kovač, meštanin Orlovata kaže da bi trebalo da imaju siguran polazak voza, jer putnici iz ovog sela imaju dosta problema pošto im je loš i autobuski prevoz.

"Putnici ne bi morali da stopiraju ili da koriste taksi. Imamo neredovan autobuski prevoz, a voz koji trenutno saobraća zna da odveze putnike, ali se ne vrati zbog kvara", kaže Kovač.

Da bi u Orlovatu i drugim selima više putnika ulazilo u voz, potrebno je obnoviti vozna sredstva i korigovao red vožnje, slično kao što je urađeno u Vršcu. Za tako nešto Srbijavoz nudi ruske vozove, koji bi mogli da počnu saobraćaj do sredine godine.

"To su savremena vozna sredstva po najvišim standardima. Mi bismo mogli da obezbedimo redovnost prevoza, a obaveza opština je da subvencioniše deo prevoza i da predloži odgovarajući vozni red", kaže Vesna Brajović, izvršni direktor "Srbijavoza".

Na sednbici saveta Srednjobanatskog okruga osnovna tema bila je poboljšanje železničkog saobraćaja u Banatu. Popravka pruge kroz Banat je sledeći korak, koji se očekuje.

"Svi investitori koji nam dolaze u Srednji Banat prvo pitaju u kakvom je stanju železnička pruga. Plan nam je da pripremimo projekat kojim bi se rekonstruisala banatska pruga na kojoj je kompletna petrohemija Srbije", kaže Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog okruga.

Koliko bi železnički prevoz značio za meštane naselja uz prugu pokazuje cena mesečne karte. Naprimer od Novog Bečeja do Zrenjanina vozom košta 1.536, dok je autobuski prevoz 8.800 dinara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 15. jan 2016, 00:14)
Zoran [neregistrovani]

Konačno

Nekada su vozovi na ovom pravcu bili prepuni ljudi, sve dok vozovi i red vožnje nisu postali katastrofalno loši.
Toliko loši da su šinobusi od Beograda do Zrenjanina putovali brzinom od 30 km/h uz veoma česte kvarove i otkazivanje polazaka!