Srpsko narodno pozorište – bez titule, sa problemima

Srpsko narodno pozorište, najstariji profesionalni srpski teatar, slavi 158. rođendan. U Novom Sadu je održana Svečana akademija i uručena najviša priznanja tog pozorišta. Nekada institucija kulture od nacionalnog značaja, a danas i bez te titule, mnogo je više od pozorišta.

Svesni da im je bez kulture u sastavu Austrougarske ugrožen nacionalni identitet, Novosađani su odlučili da daju priloge za svoje pozorište, koje su osnovali sa ciljem da čuva i promoviše srpsku kulturu i tradiciju.

Šest godina kasnije, na poziv kneza Mihaila, glumci i upravnik Jovan Đorđević osnivaju Narodno pozorište u Beogradu, a kasnije i pozorište u Zagrebu.

SNP skoro od osnivanja ima svoju izdavačku delatnost i kulturna je institucija od nacionalnog značaja, ali pre nekoliko godina pozorištu je Ministarstvo kulture oduzelo tu titulu.

"I nama i drugim institucijama kulture, budući da su sad svi izjednačeni pred zakonom i konkursima i trupe koje se juče osnivaju iz nekih ličnih interesa, mogu da konkurišu institucijama poput SNP-a ravnopravno", objašnjava dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a.

Pozorište finansira i Pokrajinska vlada, koja je u 2019, za premijerne aktivnosti, izdvojila 15 miliona dinara i slažu se da ova institucija mora biti tretirana kao nacionalno blago.

"Razgovaraću sa resornim ministrom, gospodinom Vukosavljevićem na tu temu. Da se zaista vrati onaj sjaj i stara slava. Pre svega zato što je naš najstariji nacionalni teatar, čime se mi i ponosimo", ističe Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje.

Prilika da se skrene pažnja na probleme kulturnih radnika

Ovogodišnji dobitnici Zlatnih medalja, najvišeg priznanja SNP-a, kažu da je rođendan našeg najstarijeg teatra dobra prilika da se skrene pažnja na probleme kulturnih radnika.

"Imamo sada slučaj štrajka u Somborskom pozorištu. Imamo nedovoljno finansiranje, imamo nemogućnost zapošljavanja novih mladih umetnika i to je jako veliki problem i moramo se boriti protiv toga", ukazuje glumac i dobitnik Zlatne medalje Radoje Čupić.

Dirigentkinja Željka Milanović, takođe dobitnica Zlatne medalje, navodi da očajavanje nad tom činjenicom može samo da produbi problem.

"Ko se tu zadesio bi trebalo da radi svoj posao i da istrajava u tome. Na kraju krajeva, naši životu su utrošeni na tu borbu", rekla je Milanovićeva.

Na svečanosti je prikazana prva zgrada SNP-a koja se nalazila na Trifkovićevom trgu, a koja je kompjuterskom tehnikom postavljena u današnje vreme. Projekat je deo izložbe o nestalom arhitektonskom nasleđu Novog Sada.

broj komentara 0 pošalji komentar