"Zajedno pobeđujemo", izložba o srpsko-američkom savezništvu

Izložbom "Zajedno pobeđujemo", u Domu Narodne skupštine obeležena je stogodišnjica savezništva Srbije i SAD, kao i dan kada se na krovu Bele kuće vijorila zastava Srbije, u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu.

Plakat "Sačuvajmo Srbiju našeg saveznika", u SAD iz Francuske u vreme Prvog svetskog rata, stigao je na krilima prijateljstva Vudroa Vilsona i Mihajla Pupina. Drugi sa sloganom "Srbiji je potrebna vaša pomoć", takođe je plod prijateljstva.

"Drugi plakat je takođe rezultat prijateljstva srpskog pukovnika Milana Pribićevića koji se u Njujorku upoznao sa velikom vajarkom Malvinom Hofman. Ona je od njega saznala za sve nesreće u kojima se Srbija nalazila i nalazi u tom trenutku. Videla je fotografiju mrtvog vojnika i krenula je priča", kaže Vladimir Čeh sa Instituta za istoriju oglašavanja.

Prošao je jedan vek od vremena kada su ova dva plakata obavljala svoju informativnu funkciju. Uprkos tome, oni i dalje inspirišu umetnike.

"Od plakata su nastale dve instalacije. Napravljen je 4x4 metra plakat od lego kockica, u zaista neobičnoj rezoluciji. Na drugoj strani, napravljena je u virtuelnoj realnosti skulptura čiji je lik korišćen na plakatu. A to je lik poginulog srpskog vojnika koga je oživela Malvina Hofman na plakatu, a kasnije i na statui Svetog Franje", kaže Čeh.

Postavku "Zajedno pobeđujemo" organizovale su Narodna skupština i Ambasada SAD u Beogradu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 09. avg 2018, 12:54)
anonymous [neregistrovani]

Velika greska

Mislim da je velika greska sto se ova izlozba prikazuje u Srbiji, ovo treba da se prikaze u americkom senatu jer nismo mi ti koji su zaboravili saveznistvo nego su nas ameri izdali u zadnjih 25 godina vise puta, i ne samo izdali nego i osakatili, ubijali, ugnjetavali.Nemojmo zaboraviti sankcije, bombardovanje, otimanje nase zemlje.Tako da bolje da taj njihov ambasador ovo nosi u belu kucu i senat.