"Oktobarski salon"

Na 49. "Oktobarskom salonu", koji će biti održan od 26. septembra do 9. novembra u Beogradu, biće predstavljeni radovi 74 umetnika iz Srbije i inostranstva, najavili su organizatori.

Tradicionalna međunarodna likovna izložba u Beogradu ove godine će se odvijati pod sloganom "Umetnik-građanin, umetnica-građanka".

Umetnička direktorka Bojana Pejić, rekla je da će na ovogodišnjoj izložbi biti predstavljene umetničke prakse koje se već decenijama nazivaju "umetnost u kontekstu".

Cilj izložbe je da ukaže na ulogu umetnika u određenim društvenim kontekstima, kao i da podseti na zaboravljen pojam građanina, suprotstavljen narodu, naciji i drugim srodnim pojmovima.

Gradski sekretar za kulturu, Ivana Avžner, rekla je da je Skupština Beograda za ovogodišnji "Oktobarski salon" izdvojila 32 miliona dinara, dok je Ministarstvo kulture Srbije manifestaciju podržalo sa šest miliona dinara.

Ministar kulture Nebojša Bradić i član Gradskog veća Darijan Mihajlović istakli su da će i republika i grad nastaviti da podržavaju "Oktobarski salon" kao jednu od najvažnijih domaćih kulturnih manifestacija.

Pored postavke u Muzeju "25. maj", izložbe 49. "Oktobarskog salona" biće postavljene u Likovnoj galeriji i Galeriji "Artget" KCB-a, Javnom kupatilu "Dunav", Galeriji "Kontekst" i Galeriji Grafičkog kolektiva.

Domaćini pratećih programa i izložbi biće Jevrejska opština, Rektorat Beogradskog univerziteta, Beogradsko psihoanalitičko društvo i "Dah teatar".

broj komentara 0 pošalji komentar