Dačić: Srbija nema mnogo manevarskog prostora

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je u Beču da Srbija, kao zemlja koja se nalazi između članica EU iz kojih dolaze migranti i onih u koje žele da odu, u upravljanju migracionim tokovima kroz našu zemlju nema mnogo manevarskog prostora.

"U ovom trenutku, spremni smo da pružimo podršku, privremeni smeštaj i negu za 6.000 ljudi, što odgovara prilivu od dva do tri dana, ali ne možemo da dozvolimo da Srbija postane sklonište za desetine hiljada njih, niti možemo da primimo nazad migrante koji su tranzitirali preko naše teritorije, a nisu dobili azil u EU", naveo je šef srpske diplomatije na konferenciji koja se održava na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lajtner i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca na temu „Zajedničko upravljanje migracijom".

Dačić je istakao da je jedino održivo rešenje za migrantsku krizu da se migranti i izbeglice zadrže u regionu iz kojeg dolaze, odnosno što bliže svojoj zemlji porekla, kao i da EU nađe jedinstven stav i usaglasi sveobuhvatno rešenje.

„Situacija nalaže da svoje aktivnosti usaglašavamo sa državama u donjem, a pre svega u gornjem toku balkanske rute, sa kojima delimo ovaj težak teret velikog migratornog pritiska“, naglasio je on u svom izlaganju

Dačić je podvukao da je za Srbiju, kao zemlju kandidata za članstvo u EU i veoma opterećenu tranzitnu državu na balkanskoj ruti, kroz koju je prošle godine prošlo 600.000 migranata, a u 2016. do sada već skoro 100.000, od krucijalne važnosti da Unija postigne jedinstven stav i usaglasi sveobuhvatno rešenje.

Dačić je ukazao da su direktori policija Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije 18. februara u Zagrebu postigli dogovor da na makedonsko-grčkoj granici vrše zajedničku profilaciju i registraciju izbeglica.

"Usaglašene mere Republika Srbija primenjuje od 22. februara 2016. godine. Podsetiću vas i da je Srbija jedina zemlja koja nije članica EU, a koja je na makedonsko-grčku granicu krajem prošle godine uputila svojih 20 policajaca. Nakon završetka njihovog mandata, 10. februara ove godine uputili smo novi kontingent od 10 policajaca"”, preneo je on.

To, kako je kazao, ne znači da Srbija ne uvažava i drugačija viđenja puta za izlazak iz ove krize.

On je rekao da je Srbija mišljenja da je jedino održivo rešenje naći način da se migranti i izbeglice zadrže u regionu, odnosno što bliže njihovoj zemlji porekla.

Na taj način bi se, kako je objasnio, rasteretila i Grčka, koja trpi zaista enorman pritisak, ali i omogućilo njihovo brže vraćanje i angažovanje na obnovi, kad dođe do prekida ratnih dejstava.

Dačić je, na kraju govora, izrazio zadovoljstvo zbog dobre komunikacije između zemalja na zapadnobalkanskoj ruti.

Na skup u Beč doputovali su ministri unutrašnjih i spoljnih poslova zemalja Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 24. feb 2016, 18:13)
anonymous [neregistrovani]

I to je mnogo

I 6000 je mnogo jer će ovi da nam vrate (ko i Grcima) ko zna kolikol. Pa vi i dalje budite humani prema tuđem narodu a za svoj baš vas briga.