Vulin: Obezbeđeni milioni evra pomoći za migrante

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin najavio je, nakon drugog donatorskog sastanka na temu migracija, da u ovoj godini očekuje bilateralnu pomoć 20.871.000 evra za rešavanje migracionog problema.

Zahvalivši donatorima i predstavnicima međunarodnih organizacija na, kako je rekao, izraženoj spremnosti da sarađuju i dalje sa Vladom Srbijom na rešavanju migrantske krize, Vulin je rekao da će iz regionalnih fondova, koji su više od 12 miliona evra, takođe najveći deo ići Srbiji.

UNHCR, kazao je Vulin, takođe je spreman da pomogne Srbiji sa više od 47 miliona dolara.

Vulin je rekao da međunarodna pomoć ne izostaje i da će se nastaviti kako bi se osiguralo da ljudi koji prolaze kroz Srbiju budu zbrinuti i zaštićeni, ali takođe i da lokalno stanovništvo bude zaštićeno i da mu se pomogne.

"Svaka zgrada koja bude izgrađena, svako ambulantno vozilo ostaće lokalnoj samoupravi", rekao je Vulin.

Vulin je kazao da nedavni dogovor pet policija o migrantima, olakšava posao Srbiji i da je to nešto što je naša zemlja predložila još pre godinu dana.

"Ukoliko se dogovor bude sprovodio kako je zamišljen, Srbiji će se značajno pomoći. Još nijedna grupa migranata nije stigla sa makedonske granice do Šida, tako da ćemo znati više o svemu u toku dana", rekao je Vulin.

Na pitanje da li se nakon tog dogovora očekuje povećanje broja ilegalnih migranata koji nemaju odgovarajući papir, Vulin je rekao da se već registruje povećanje ilegalnih migranata na celoj ruti.

"Jasno je da će biti puno njih koji neće moći da prođu nigde. Oni će biti žrtve krijumčara ljudi, protiv kojih ćemo se mi boriti kao i dosad", rekao je Vulin.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 23. feb 2016, 08:32)
anonymous [neregistrovani]

Katastrofa

Srbija treba hitno zatvoriti granice za sve migrante jer Srbija sa njima nema nikakve veze niti im je Srbija kriva za njihove probleme.
Neka se Evropa usreci sa tim milionima evra i neka sama resava problem migranata.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 12:55)
anonymous [neregistrovani]

pomoć? ??

Dali zaista veruje te da ćete dobiti tu sumu novca. Ni turska nije dobila obećane milione iako je srednja Evropa postala zavisna od Turske u ovoj izbegličkoj krizi.