Ko će i po kojim kriterijumima dodeljivati nacionalne penzije

Preživela su priznanja za vrhunski doprinos u kulturi. Nisu međutim jasni kritererijumi ni sastav komisije koja će ih dodeljivat. Ko će i na osnovu čega odlučivati?

Tenzije oko priznanja tek će početi. Do sad su se znali kriterijumi koje je određivala uredba. Ali, član 44 novog zakona kaže - kad zakon stupi na snagu, uredba prestaje da važi.

Ko će sada i po kojim osnovama odlučivati o dodeli nacionalnih penzija? Hoće li biti formirana nova komsiija i u kom roku? Sva ta pitanja RTS je postavio Ministarstvu kulture, ali odgovore nije dobio.

Komisiju određuje Ministarstvo. Ivan Tasovac, zbog nepoverenja u njen rad, prethodne dve godine nije ni raspisivao konkurs. Smatra- nemoguće je sastaviti adekvatnu komisiju.

Pisac Vladimir Kecmanović misli da je moguće napraviti adekvatnu komisiju, ali pre toga, pre komisije treba napraviti adekvatne norme, čvrste, ko može da dobije nacionalnu penziju, da bi se komisija sprečila u eventualnom voluntarizmu kasnije.

Predsednica Odbora za kulturu u Skupštini Srbije Vesna Marjanović kaže da su dosadašnji kriterijumi bili dovoljno precizni.

"Ministarstvo određuje članove komisije, tu treba birati ljude od kredibiliteta, i pustiti ih da rade, i sa kriterijumima koji postoje ja sam sigurna da ćemo dobiti dobre rezultate", kaže Marjanovićeva.

Neke odluke javnost je tumačila kao političke - iako su kriterijumi bili - nagrade, dobre ocene udruženja i vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

"Ministri su se smenjivali, komisije su se smenjivale, i možda su se događale greške oko kojih se polemisalo, ali mislim i ta polemika je bila na tavkom nivou, koji je bio tako nizak i uvredljiv za one o kojima se radilo", rekao je Minja Subota.

Nacionalnih penzionera sada ima skoro 400, i svi oni će nagrade - u iznosu od 45.000 dinara mesečno - dobijati i dalje. Priznanje ostaje lično i neprenosivo.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 18. feb 2016, 18:44)
anonymous [neregistrovani]

ja bih

nacionalnu penziju dodelio svakoj zeni koja rodi petoro dece. Kultura je vazna ali sta vredi kada nas za nekoliko desetina godina nece biti.

(četvrtak, 18. feb 2016, 09:53)
Markovljev [neregistrovani]

@Sta je realno

Kada se kaže 400 ljudi onda čovek ima utisak da tu nemá šta rešavati. To je 18 miliona mesečno, ali nameće se pitanje dali nam je to potrebno. Svi ti nosioci i kandidati na Nacionalnu penziju su tokom svoga života verovatno plaćali doprinose kao i ostali zaposleni gradjani, zanatlije i poljoprivrednici, pa bi logično trebali da imaju i daleko veće penzije od 45.000.- dinara mesečno. Ako nisu plaćali, pa danas nemaju na osnovu čega da dobiju penziju, onda je to njihov problem, kao što će to biti problem i moga sina kome je 30 godina, radi na crno i nema nijedan dan staža i plaćenih doprinosa a neće biti kandidat za Nacionalnu penziju.

(četvrtak, 18. feb 2016, 09:06)
momo [neregistrovani]

Sta je realno

Da li je realno da oni koji su zaradjivali ogromne pare i nisu davali drustvu adekvatan novcani doprinos ili nisu uopste placali porez sada dobivaju nacionalnu penziju.