Hočevar: Sastanak od milenijumskog značaja

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je susret poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje i patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila od milenijumskog značaja.

"Taj susret je izvanredno važan, dragocen ali ujedno i nešto najnormalnije i logično ako gledamo hrišćanstvo", rekao je Tanjugu Hočevar uoči sastanka patrijarha Kirila i pape Franje 12. februara na Kubi.

Navodeći da je teško reći šta se može očekivati od susreta, te da je najvažnije dati pravu vrednost susretu, on je ocenio da je potrebno taj susret nadopunjavati još jačom teološkom doktrinom.

Kaže da očekuje početak nečeg novog - intenizvniji dijalog sa takozvanom slovenskom pravoslavnom crkvom što je od velikog značaja zato što su se upravo sloveni na neki način podelili na katolike i pravoslavne.

Susret se, po njemu, može još više ceniti ako se zna u kakvim istorijskim uslovima su bili hristijanizirani Rrusi.

"Zato mislim da je ovaj susret od izvanrednog karaktera i da smo svi pozvani da se molimo da taj dijalog ide kontinuirano dalje. Onda će to imati veliku i snagu, ali i značenje za sve’’, rekao je Hočevar i dodao da je to i svim političarima poziv i nadahnuće.

Beogradski nadbiskup je ocenio i da susret između, sociološki gledano, najačeg patrijarha unutar pravoslavnih autokefalnih crkava i svetog oca nužno sam po sebi pokreće jači dijalog između Rima i svih autokefalnih crkava pa tako i sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja ima dobre odnose sa moskovskim patrijarhom.

Kako kaže, sada će biti olakšan dijalog.

"Iz iskustva gledano video sam da je SPC, što je razumljivo, uvek radila u saglasnosti sa moskovskim patrijarhom i budući da je sada napravljen veliki korak to nužno dovodi nove rezultate na tom području"’’, rekao je Hočevar dodajući da nema sumnje da susret pape i ruskog patrijarha nužno povlači ostale korake.

Podsetivši da bi ove godine sve autokefalne pravoslavne crkve trebalo da slave sabor i da se u Katoličkoj crkvi iskreno raduju tome jer svako veće zajedništvo između svih autokefaklnih crkava nužno dovodi sa sobom veće i intenzivnije dogovore sa svetom stolicom, on je ocenio da to otvara mogućnost da sveti otac brzo poseti Srbiju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 11. feb 2016, 13:36)
Slobodan [neregistrovani]

Globalizacija

na svim nivoima, pa i na polju religije. Sve treba da bude kontrolisano iz jednog centra moći. Taj centar moći bi mogao biti Vatikan sa papstvom na čelu.To je logičan sled stvari s obzirom da je Vatikan političko-religijska sila, dakle i crkva i država, sa izgrađenim sistemom uprave u svim sverama života, sa uticajem svuda na planeti od preko milijardu vernika i drugih organizacija i podgrupa pod svojom upravom, i nemerljivim materijalnim bogatsvom. Kao takav on može jedini da "usisa" ostatak sveta i stavi pod svojom kontrolom. Aktivnosti Pape i patrijarha Kirila će ići u tom pravcu. Stanje u svetu će ljude naterati da milom il silom prihvate taj Novi svetski poredak. On će naravno nuditi rešenja za opstanak sveta i delovaće primamljivo. Samo je pitanje pod kakvim principima i vrednostima će on počivati, a šta je to što će pojedinci i narodi morati da žrtvuju zarad takvog poretka. SAD i EU su slika i ogledna polja i faze takvog poretka.

(četvrtak, 11. feb 2016, 11:30)
Dr,Top [neregistrovani]

Papa Franjo

Dijalog je najbplji nacin za rjesavanje problema, nesporazuma, konflikata. Sada kada je na celu katolicke crkve papa Franjo, covjek koji katolickoj crkvi nastoji da vrati istinske hriscanske vrijednosti i hriscanske odnose, koji pruza ruku pomirenja drugim hriscanskim crkvama i drugim religijama,, je prilika da se ta ruka pomirenja prihvati.
Svijet je danas postao previse mali, a problemi su veliki, globalni, ne mogu se rijesiti unutar jenog naroda, jedne drzave, jedne crkve ili jedne religije. Nekad, prije 1000 godina, kada se hriscanska crkva razdvojila, nije se mozda ni znalo da se u drugoj-trecoj zemlji vodi nekakav rat. Danas, rat u Avganistanu a izbjeglice u Norveskoj.
Probleme moramo rjesavati svi zajedno i ne smijemo jedni drugima okretati ledja.