Pritvorenici traže zaštitu svojih prava

Osobe u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu pozvali su Zaštitnika građana Sašu Jankovića da zaštiti njihova ljudska prava koja su, kako tvrde, urgožena stalnim odlaganjem suđenja. Ističu da im se zbog štrajka advokata produžava pritvor.

Pritvorenici su zamolili zaštitnika građana Sašu Jankovića da apeluje na advokate, pravosuđe i javnost da suđenja u pritvorskim predmetima počnu da se održavaju, saznaje Tanjug.

U osam pisama 64 pritvorenika beogradskog Centralnog zatvora predstavilo je Jankoviću svoje probleme zbog neodržanih suđenja, tvrdeći da bi u suprotnom mnogima pritvor već bio ukinut i da bi se branili sa slobode.

"Molimo vas da nam izađete u susret kako se suđenja ne bi odlagala i da se taj problem reši u najkraćem roku", navodi se u jednom od pisama u koje je Tanjug imao uvid.

Jankoviću je takođe ukazano na to da su pojedina suđenja odlagana više puta u poslednjih pet meseci, a da neka još nisu ni počela.

Beogradski advokati obustavili su rad 10. septembra a advokati iz cele Srbije nedelju dana kasnije. Advokati iz Beograda su štrajkovali i 15 dana krajem juna.

Suđenja se tokom leta uglavnom ne održavaju zbog godišnjih odmora.

broj komentara 0 pošalji komentar