Сабор културног стваралаштва у Косовској Митровици

Северни део Косовске Митровице је у знаку културе уочи великог празника Видовдана. У току је 25. Сабор културног стваралаштва Србије. Учествује око 300 уметника, сликара, вајара, књижевника, као и фолклорна друштва.

Дефиле улицама града за почетак и традиционално коло у центру града око споменика — да поздраве мештане северног дела Косовске Митровице који их већ 25. пут дочекују.

"Атмосфера је фантастична, једва желимо сваке године да дођемо и једва чекамо тај долазак", каже Зоран Радоњић из ансамбла Ђерданско коло из Подгорице.

"То је наш идентитет, то је наша баштина што кажу Срби, то је традиција, култура коју презентирамо", истиче Мирослав Крстевски из Куманова.

Учествују и сликари, вајари, добили су и специфичне теме — да забележе мотиве Косовске Митровице из ранијег периода.

"Тако да сам ја имала моју тему Хотел Јадран, који је са јужне стране Косовске Митровице, храбро сам ишла преко Ибра, сликала", објашњава Сузана Павловић Милојевић, сликарка из Ниша.

"Један битан део моје каријере је везан у ствари управо за Косово и косовски мит и за, наравно, нашу културну баштину која представља корен комплетног нашег српског народа", поручује Небојша Ђурановић, академски сликар из Београда.

Очување културне баштине, традиције, пријатељство, заједништво, то су неки од циљева Сабора културног стваралаштва.

"Кроз ово пријатељство ми заправо показујемо — кад имаш искреног пријатеља, ти га челичном алком за срце вежи и у нашем срцу је трајно остала Митровица и биће", напомиње Слободан Чоровић Апис из Подгорице.

"Мислим да је ово највећи бренд Косовске Митровице када је у питању култура и на тај начин дајемо велики допринос", наводи Миодраг Радомировић, директор КЦ "Драгица Жарковић".

Први Сабор културног стваралаштва одржан је пре 45 година у Косовској Митровици, није одржаван сваке године, али је до сада, кажу организатори, окупио више од 10.000 уметника.

број коментара 0 Пошаљи коментар