"Приче о пркосним Српкињама"

Последњих година објављује се све више књига о знаменитим женама које су својим делима и поступцима отварале за жене затворене просторе деловања. Упркос личним одрицањима и тешком путу, учиниле су да свет буде равноправнији, слободнији и занимљивији. Њима у захвалност настала је и књига Иване Нешић "Приче о пркосним Српкињама"

Знатижељне, паметне и смеле биле су већ као девојчице, целим бићем окренуте сазнавању. Биле су посебне, другачије, у свом времену често неприхваћене. Ипак рушиле су границе и показале колико је важна лична слобода и да је могуће мењати свет.

"Многа велика дела која су ове жене начиниле настала су управо из пркоса. Све њих повезује што су радиле оно за шта је околина мислила да никако није изводљиво, њима није прикладно и прилично, међутим оне су истрајавале, на крају се указало да су биле у праву и успеле су у томе што су наумиле", каже Ивана Нешић, ауторка књиге.

У књизи читамо о женама од 13. столећа до данас. Срећемо прве владарке, песникиње, лекарке, учитељице, сликарке. 

Сећамо се Драге Љочић, Катарине Миловук, Јелисавете Начић, Маге Магазиновић, Ксеније Атанасијевић. Међу 50 жена је и врхунска спортистикиња и својевремено светска рекордерка Вера Николић.

"Млађим генерацијама препоручујем да не могу сви да буду светски рекордери, али могу да зацртају неке циљеве у животу. А кад се то оствари, онда човек осећа једну велику срећу", каже Вера Николић.

Сваку жену и причу о њој ликовно дочаравају сјајне илустрације Азре Костић Прчић и књига је у целости један другачији модел девојчицама које данас одрастају.

"За девојчице, односно за мале људе који ће расти у разним правцима, некако је можда и важније, управо то велики, широки спектар различитих делатности, којима су разне жене отварале врата, ова књига их на неки начин пописује", каже др Адриана Захаријевић, научна саветница Института за филозофију и друштвену теорију. 

Многе од њих осим јаке воље и вере у себе, прави ослонац имале су у подршци својих родитеља. Зато је ово прилика да позовемо родитеље да приче о великим женама и њиховим делима, читају са својом децом, како би што јасније увидели начине достизања снова.

број коментара 0 пошаљи коментар