Конзерваторско-рестаураторски радови у манастиру Студеница

Српски баштинари и ове године радили су на заштити архитектуре и фрескосликарства средњовековног манастирског комплекса Студенице. Међу најлепшим је храмовима рашког стила. Украшен је изузетно вредним иконама у мермеру.

Велики жупан Стефан Немања – ктитор немањићке задужбине надомак Ушћа, за подизање и украшавање Богородичиног храма анагажовао је најбоље неимаре свога доба. Тако су уметничким клесањем били украшени – портали, прозори и две западне бифоре. О њиховом трајању брину стручњаци споменичке баштине.

"То је један сложен рестаураторски поступак у коме је поред самог архитекте који води цео пројекат учествовало и три вајара. Два вајара млађе генерације Владимир Спасојевић са Иваном Косовац, који су радили на рестаурацији недостајућих елемената, који се нису могли клесарски надоградити и један знатно сложенији и веома пипав део посла који се односи на клесани украс", наводи др Невена Дебљовић Ристић, архитекта конзерватор.

У реконструкцију и рестаурацију северне бифоре поред архитекте који води цео пројекат укључени су и вајари. Радови се изводе у уметничком атељеу у Земуну.

"И даље постоји тај исти каменолом који је функционисао у том периду, материјал је идентичан. Он је доста погодан за обраду и за клесање и зато су га они тада користили. Сама реконструкција комада је мало озбиљнија. Неки комади су фалили тако да се морало дубље размишљати уопште истраживало се у том смислу да се нађе право решење", објашњава Горан Чпајко, редовни професор на Факултету примењених уметности у Београду.

Реконструкцијом и рестаурацијом северне бифоре још једном ће се показати да је студеничка романска пластика најбогатија по броју исклесаних богословских порука у мермеру.

број коментара 0 пошаљи коментар