Афричке авантуре овековечене у књизи

Многи од детињства сањају Африку, некима се сан испуни неочекивано. О томе сведочи и књига путописне прозе "На Рогу Африке" која обједињује и једно и друго. Исписале су је Ана Новаковић, аналитичар животне средине и туризмолог и њена мајка Лидија Николић, књижевница.

Ана Новаковић је пре три године примљена на стручну праксу у Етиопији.

Радима из Чешке и њу је чекао тромесечни рад на пројекту Унескоа: Оснивање резервата биосфере на језеру Тана. Бавили су се еко-туризмом и израдом малог туристичког водича. Обилазили су знаменитости, туристичке атракције, откривали, како кажу, недођије.

На том путу су градови Адис Абеба, Бахир Дар на обали језера Тана, Гондар - некадашње седиште етиопских владара, православни манастири, водопади Плавог Нила, Симијенске планине.

Ани се чини да ју је живот у Етиопији учинио другачијом.

"Просто та нека радост и осмех који извире из њих и тај начин опхођења према животу који сам ја негде донекле покупила од њих и такође мислим да сам доста смањила потребу уопште за стварима јер сам приметила колико је људска повезаност битнија њима него ствари и учинило ми се да је то начин, неки мој пут среће", каже Ана Новаковић.

Ана је писала мајци писма и мејлове и слала фотографије.

О Етиопији смо углавном знали да је то земља гладних и сиромашних људи, а никако оно што сам закључила на основу Аниних писама да је то земља насмејаних људи људи који иако су сиромашни они су срећни, играју певају, радосни су, каже Лидија Николић.

Ћерка је кратко доживела Африку, а мајка је те тренутке овековечила у књизи, јер сматра да сва та сазнања треба поделити с другима.

Волела бих да инспиришем људе и младе било којих година да схвате да могу да из Србије може да се отпутује, да се уради нешто, да се оде и научи и да се у томе ужива, каже Ана Новаковић.

Осим писама и мејлова, Аниних и Радимових блог текстова, књига садржи и засебне приче о становништву, култури, историји и природи Етиопије. Читалац, када затвори књигу обично помисли – као да сам био тамо.

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 02. дец 2018, 10:19)
Лидија Николић [нерегистровани]

Прилог Афричке авантуре овековечене у књизи

Диван прилог Гоце Главинић о књизи "На Рогу Африке"!