Доделом награда завршен 57. Октобарски салон

Жири 57. Октобарског салона доделио је две равноправне награде – уметници из Србије Нини Ивановић за рад "Планина" и уметници из Француске Маргарет Имо за рад "Краљица леопарда". На највећој међународној изложби савремене уметности у Србији, од 15. септембра на пет локација представљени су радови 72 аутора.

Нина Ивановић је награду добила за монументални жичани просторни цртеж "Планина".

"Овде је приказан један монументалнији комад где су представљене ситуације и места која сам ја посетила, у овом случају је то планина Дурмитор. У том смислу ми је занимљиво да се представи нешто што је ту око нас, а такође техника којом то радим да мало просто измести посматрача", каже Ивановићева.

Члан жирија Драган Јовановић Данилов истиче да је Магарет Имо иако млада, врло значајна уметница. "Изложила је скулптуру која на врло леп начин мири рационално и рационално аполонијско и дионизијско. Сем тога, скуплтура импонује финим занатским умећем", додаје Јовановић Данилов. 

Директорка Културног центра Београд Гордана Гонцић рекла је да су Нина Ивановић и Маргарет Имо две младе уметнице исте генерације које карактерише јасно дефинисан идентитет и правац.

Према њеним речима, овогодишњи Октобарски салон је најпосећенији до сада, са више од 40.000 посетилаца.

"Регионални и светски смо препознати, тако да је одлука да салон постане бијенална изложба била исправна, јер смо добили и бољи квалитет, а самим тим и публику. То доказује да је могуће створити уметнички релевантан догађај и досегнути до публике која није у први мах препозната као публика оваквих изложби", истакла је Гонцићева.

Указала је да је Културни центар заувек поставио Октобарски салон и Београд на светску мапу културних дешавања.

На Међународној смотри савремене ликовне уметности, под слоганом "Чудо какофоније", публика је ове године имала прилику да ужива у савременој визуелној уметности преко седамдесет уметника из целог света.

За шест недеља, колико је трајао Октобарски салон, посетиоци су могли да уживају у богатом програму – бројним цртежима, инсталацијама, перформансима, али и филмовима и бројним радионицима.

број коментара 0 пошаљи коментар