Деца и магија читања на Сајму књига

Школски дан на Сајму књига обележила је велика посета ђака, наставника, библиотекара. За издаваче године проглашени су новосадски "Прометеј" и београдски "Службени гласник", а "Црњански – биографија једног сећања" Мила Ломпара за издавачки подухват.

"Господар солитера и друга чуда" Миладина Ћулафића најбоља је дечја књига, а награда за најлепшу књигу припала је едицији "Принцеза Софија" Весне Алексић у опреми Душана Павлића, са илустрацијама Бојане Стојановић.

Специјално признање за стрип – графичком роману "Сат" сценаристе Драгана Лазаревића и цртача Вујадина Радовановића. Деца сматрају да треба прочитати "Белу гриву", "Чудесно путовање", "Тајни врт".

Дружили су се и са омиљеним писцима и слушали о магији читања.

"Прочитао сам стотине књига и проживео стотине живота читајући те књиге и ја мислим да је у томе богатство читања. Није важно увек читати најбоље књиге. Наравно, требало би прочитати Егзиперијевог 'Малог принца', 'Доживљаје Мачка Тоше' Бранка Ћопића, 'Загонетне приче' Уроша Петровића", поручује писац Љубивоје Ршумовић.

Писац за децу Јасминка Петровић истиче да су за дечје писце посебно важни сусрети са децом.

"Издвајам са Сајма тај програм јер су дечји писци сваког дана имали своје представљање у сали 'Десанка Максимовић'", додаје Петровићева.

Како дете да заволи читање? Какву лектиру не волим, односно волим? Хероји у српској књижевности за децу, некад и сад. То су неке од тема, у оквиру сајамског програма "Бајка о Кратковечној".

број коментара 0 пошаљи коментар