Изложба "Од огњишта до свитања" у Храму Светог Саве

У светосавској лаври на Врачару отворена је изложба "Од огњишта до свитања", аутора Николе Бркановића из Сомбора.

Када уметнику застане дах од природног окружења Архангела, задужбине цара Душана али и задужбина краља Милутина, Богородице Љевишке, задивљујуће истоимене и других фресака, као и живописа "архитектонске лепотице" Грачанице, настану дела која то потврђују.

Изложена су у Цркви Кнеза Лазара светосавског храма. 

"Дуго сам у том свету. Ти моји свеци. Има ту и моје ђедовине, има ту моје Славоније,али баш огњиште. Сва огњишта су овде, а најстарије је косовско", каже Никола Бркановић, аутор изложбе "Од огњишта до свитања".

На Бркановићевим сликама "Молитве за повратак у подвиг", "Конак Архангела" и тако редом до "Душановог града" али и симбола страдања и нових рађања и цветања - слика "Косовски божури".

"Сам назив изложбе "Од огњишта ка новим свитанијма" нас на неки начин упућује да су Косово и Метохија заиста наше огњиште, наше извориште српско и православно. И да управо тамо треба да се надахњујемо духовном снагом", каже Гаврило Грбан из Управе за сарадњу сарадњу с црквама и верским заједницама.

Изложбу "Од огњишта до свитања" у Храму Светог Саве организавала је Управа за срадњу са црквама и верским заједницама. Можете је разгледати до 28. октобра.

Остали аутори: Биљана Савић
број коментара 0 Пошаљи коментар