Гардеробер од много валера

Сећање редитеља Мишка Милојевића на последњу улогу Предрага Ејдуса у РТС-овом серијалу "Народно позориште у 10 чинова".

Стицајем околности, са Предрагом Пецом Ејдусом сам током свог редитељског рада често сарађивао, мада то није био само пуки стицај околности, јер као што сваки редитељ има своје "омиљене глумце", у мом случају, Пеца Ејдус је био један од њих.

Било је ту и великих и малих улога, али се никад није десило да је одбио сарадњу. Веровао сам у њега, а очигледно је негде и он мени веровао. Врхунац те сарадње је био ТВ филм "Талог" по сценарију Владимира Ђурђевића и мотивима приче Вељка Петровића у којем је Пеца збиља маестрално одиграо трагичну улогу слабовидог старца Андрије Милошева.

Кад смо почели да припремамо серију "Народно позориште у 10 чинова", посвећену обележавању 150 година Народног позоришта у Београду, био сам сасвим уверен да ће у некој епизоди бити и улоге за Предрага Ејдуса.

Аутор серије Небојша Брадић и ја, као редитељ, нисмо желели да се током ове серије понављају глумци, али десило се да је Предраг Ејдус био једини који је играо у две епизоде.

У епизоди "Тајна вечера" играо је заправо себе, бившег управника Народног позоришта, а у последњој епизоди ове серије под називом "Гардероберка" један од ликова је и Глумац који игра Сера, чувени лик још чувеније драме Роналда Харвуда "Гардеробер".

Није било никакве дилеме – то је била улога као створена за Предрага Ејдуса. Послао сам му сценарио и још истог дана ми се јавио да са радошћу прихвата улогу.

Радовали смо се и сви ми у екипи, као и његови партнери Бранислав Зеремски и Александра Николић, јер смо из искуства знали да ће рад са Пецом бити инспиративан, врхунски професионалан и измаштан до сваког детаља.

Истовремено, сви смо знали и то да се Пеца дуго бори са низом здравствених проблема, али је било задивљујуће како их он превазилази, како их анулира својом фантастичном енергијом, посвећеношћу и жељом да глуми до последњег тренутка.

Пеца је био захтеван глумац. Очекивао је увек од редитеља прецизну индикацију, а онда је без много приче умео да ту почетну идеју надгради и свој лик оствари са пуно валера, и пуно детаља који су, кад је телевизија у питању, били тако драгоцени у његовим крупним плановима.

Кад смо се договарали и припремали овај пројекат, причао ми је да је увек желео да игра улогу Сера у Харвудовом комаду, да је чак био у договорима са Јагошем Марковићем да раде ту представу, али до реализације никада није дошло.

Иако је улога Глумца који игра Сера у овом сценарију само назнака Харвудовог лика и у потпуно у другој функцији него у "Гардероберу", Пеца је студиозно приступио грађењу овог лика, а сам ток снимања је протекао лако, са радошћу, док су паузе биле, као и увек кад је Пеца присутан, испуњене духовитим и бритким анегдотама из његове глумачке каријере.

Пецине сцене смо снимали 16. и 17. јула ове године, а кад смо завршили снимање, поздравили смо се као и увек – "хвала ти, било је сјајно, видимо се ускоро на неком новом пројекту".

Иако сам знао да је тешко болестан, те речи нису биле никаква куртоазија. Био сам потпуно уверен да ће се Пеца по ко зна који пут повратити и заиграти пуном снагом.

Нажалост, улога Глумца који игра Сера била је последња улога Предрага Ејдуса. Чули смо се после тог снимања још једанпут, средином августа. И то је било све.

Напомена: Мишко Милојевић је редитељ последње Ејдусове улоге на РТС-у

број коментара 0 пошаљи коментар