Зрењанин, центар "Хаус Регина" отворен за грађане

Изложбом слика "Ретроспектива/Ниберлунзи" сликара из Минхена Џимија Степанофа, у Зрењанину је отворен Центар за очување културно-историјског наслеђа банатских Немаца "Хаус Регина". Центар представља неколико хиљада Немаца који данас живе у Банату.

Степаноф родом из Баната са међународном уметничком каријером која траје 40 година најзаслужнији је за почетак рада Центра, а кућа носи име његове мајке Регине.

"Једног дана сам изашао из куће моје сестре преко пута и видим на капији пише: Кућа на продају. Када сам ушао видео сам та три бора, јако ми се свидело. Ја сам имао ту неку визију, а да ће овако да изађе на ово што јесте - то нисам пре три године имао ни у сну", објашњава академски сликар из Минхена Џими Степаноф.

Центар нуди свим грађанима могућност бољег упознавања са немачком културом, уз за сада, скромну библиотеку и могућност учења језика.

"Држали смо курсеве, прво на почетном нивоу, за наше суграђане бесплатно. Интересовање и одзив је заиста фантастичан и велик. Наставићемо, а видим и сад по реакцијама да су заинтересовани за наставак, за неки виши ниво. Наравно, осим курсева ту је све што спада у неговања и очување традиција", каже професорка немачког језика Зорица Петровић. 

И данас је приметан утицај и наслеђе прошлости банатских Немаца: од архитектуре, књижевности, музике, све до хране. У Банату тренутно живи више хиљада Немаца.

"Ово је један први прави центар културе који ће неговати баштину, историју и културно-историјско наслеђе банатских Немаца, тако да ако је на културној мапи немачке заједнице до сада, на жалост Банат био запостављен. Данас почиње једно ново раздобље", напомиње председник Немачког народног савеза за Србију Рудолф Вајс.

Центар "Хаус Регина" ће сваког дана бити отворен за грађане, а простор доступан за концерте, књижевне вечери и дружења.

Остали аутори: Бранислав Прокић
број коментара 0 Пошаљи коментар