Отворена реновирана кућа Иве Андрића у Херцег Новом

Врата куће коју је у Његошевој улици у Херцег Новом саградио и у којој је живео наш нобеловац Иво Андрић, када се са супругом Милицом доселио из Београда 1964. године, отворена су за посетиоце.

Кућа, коју је после пишчеве смрти, општина Херцег Нови откупила од његових наследника, делимично је реновирана и синоћ је отворена за јавност.

Градоначелник Херцег Новог Стеван Катић поручио је да ће кућа бити место сећања на пишчев живот и дело, место културе и сусрета уметника.

Реновирање куће ће у фазама трајати до 2020. године, а средства је обезбедила Европска унија.

"До сада су урађени хитни радови на очувању и уређењу објекта, а програми припремљени за ово лето први су корак да ово постане кућа сећања на пишчев живот и дело, место културе и сусрета уметника, на понос Новљана и задовољство свих који посете наш град", рекао је Катић, а преноси Прес-сервис Херцег Нови.

И Владимир Рогановић, члан експертског тима који је радио на пројекту ревитализације куће Иве Андрића, сматра да је ово велики догађај за Херцег Нови и за целу културу те да је, како је рекао, прича о Андрићу тек почела, захваљујући граду Херцег Новом.

Програм који ће се убудуће одвијати у некадашњем пишчевом дому отворен је изложбом "Иво Андрић писац и/или дипломата", чији је аутор директорица Музеја града Београда, Татјана Корићанац.

"За Музеј града Београда је велика част што смо позвани да учествујемо у овом пројекту", рекла је Корићанац и захвалила се на позиву. Како је рекла, изложба је премијерно приказана 2011. године и до данас је постављена педесетак пута широм Европе, у градовима у којима је Андрић дипломатски службовао, али је и превазишла његово дипломатско путешествије.

Свечаном отварању куће присуствовао је велики број званица, а претходило му је потписивање споразума о сарадњи у области културе и образовања између два Андрићева града - Херцег Новог и Вишеграда.

"Тако је Андрић опет повезао Херцег Нови и Вишеград. Занимљиво, то се дешава у на тачно 50. година од када је велики писац последњи пут боравио у Новом и 50. година од када је кренуо последњи воз пругом која је наш град повезивала са још једним Андрићевим градом, Сарајевом", рекао је градоначелник Катић.

И за начелника Општине Вишеград Младена Ђурђевића овај догађај је пун емоција, а споразум нови корак у будућност јер ће појачати сарадњу Херцег Новог и Вишеграда на свим нивоима.

За вечерас, поводом овог свечаног догађаја, предвиђена је промоција књиге "Андрић у Новом" др Владимира Рогановића.

број коментара 0 пошаљи коментар