Отворена изложба посвећена архитекти Ивану Антићу

У Галерији РТС-а, програмом посвећеним архитекти Ивану Антићу, Тринаеста београдска интернационална недеља архитектуре свечано обележава Дан архитектуре. У оквиру атрактивне поставке – и разговори о једном од најзначајнијих српских градитеља, професору и том академику.

Актуелном темом "Od communis до комуникација", 13. БИНА инсистира на комуникацији, на развијању свести о заједничком.

У галеријском простору РТС-а отворена је студијска изложба – "Архитектонично". Посвећена је Ивану Антићу, аутору обимног и награђиваног опуса који садржи бројна реализована и пројектована архитектонска дела, укључујући нека од ремек-дела српске архитектуре као што су Музеј савремене уметности на Ушћу и Музеј у Шумарицама, али и здање РТС-а у Таковској.

"Његово дело се потврђује кроз време, што потврђују објекти који делују својом естетиком, својом уметничком конотацијом, својом архитектоником", каже ауторка изложбе Дијана Милашиновић Марић.

Игор Марић, такође аутор изложбе, истиче да је Антић сјајно уклапао објекте у простор. Примери су зграда РТС-а, где су уклопљени парк, црква и улица, као и зграда Филозофског факултета.

У Дану архитектуре на РТС-у у разговоре о архитекти Ивану Антићу увео нас је Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а.

"Дело Ивана Антића је потврда да се добро планирана будућност претвара у сјајну прошлост. Његове зграде су практично позиције по којима меримо данашњи Београд и градове у Србији", каже Брадић.

Тринаеста БИНА до 31. маја уједињује изложбе, предавања, радионице које промовишу побољшање и услова живота и нашег односа према заједничком окружењу. За то се управо током пола века стварања залагао и велики градитељ Иван Антић.

број коментара 0 пошаљи коментар