Брајовић: Обновити доделу националних признања у култури

Председник Удружења драмских уметника Србије Војислав Брајовић сматра да треба обновити доделу националних признања за врхунских допринос култури Србије.

Глумац Војислав Брајовић је подсетио да се национална признања не додељују од 2013. године.

"Знам да су неки људи мимо критеријума добијали такозвану националну пензију за културу. Нека им је на здравље...нико им то не може одузети, али то не значи да не треба наградити уметнике, који су то заслужили и тако обележити њихов допринос култури у свим областима уметности", рекао је Брајовић.

Брајовић је о томе за Танјуг говорио у Заводу за проучавање културног развитка, у којем се одржава последњи јавни скуп у циклусу округлих столова о будућности признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина. 

Напоменуо је да треба што прецизније утврдити критеријуме за доделу националних признања за врхунски допринос култури.

"За драмске уметниике критеријуми су јасни. Награде у глумачком еснафу прецизно говоре у величини уметника којио их је заслужио и добио. "Жанка Стокић", "Добричин прстен", "Бојан Ступица", "Раша Плаовић" су признања која нико не може добити на основу политичког и друштвеног ангажмана. То су награде које глумци добијају у јакој конкуренцији својих колега", казао је Брајовић.

Осим Брајовића за учешће на данашњем скупу најављени су: Божирад Зечевић испред Удружења филмских уметника Србије, Мирослав Петровић из Удружења филмских и телевизијских радника Војводине, Антал Силард из Националног света мађарске националне мањине, Лавиниа Тапаланга из Националног савета румунске националне мањине, Стојан Срдић из Удружења драмских писаца Србије...

Током ових сусрета, који су започели половином јануара ове године, представници Министарства културе и информисања, угледни уметници и стручњаци у култури су се сложили да је потребно наставити са додељивањем овог престижног признања, али је неопходно јасно нагласити да је реч о националним признањима, а не пензијама, утврдити стабилан нормативни оквир и одредити јасније критеријуме по областима.

број коментара 0 пошаљи коментар