Српски народни календар за просту 2018.

"Поштуј туђа верска уверења и обичаје, а чувај своја!", речи су етнолога Драгомира Антонића, који је приредио Српски народни календар за ову годину.

Српски народни календар осликава наслеђе и изобиље веровања, пуноћу доживљавања живота и древни склад између неба и земље небеских промена и човекове судбине.

Срби су међу народима света који се издвајају богатством обичаја. Мноштво обреда велича Велике празнике у част Христа и Богородице.

"Ми смо усвојили најстарији калнедар који постоји и броји време од почетака стварања света. То је Визанатијски или Ромејски календар", каже етнолог Драгомир Антонић.

Наш православни живот је уствари светосаваски. Он је спојио живот по канону у Цркви и живота ван канона у порти, наводи Антонић.

Код Срба је дуго био уобичајен назив за календар мецеслов. Први мецеслови штампани су у Венецији, давне 1765. године, али и у Бечу, Будиму и Темишвару, где су тада живеле велике заједнице Срба.

И данас народ у свим крајевима Србије чува своју веру, а обичаје преноси с нараштаја на нараштај.

Да смо народ који поштује и следи своје обичаје, најбоља потврда је не само свечарење празника, већ и годишњих доба по којима је настао народни календар.

Остали аутори: Биљана Савић
број коментара 0 Пошаљи коментар