Битеф у промоцији мачванског туризма

Србија није велика, а колико је лепа, најчешће нас други подсете. Себи је то у задатак дала невелика екипа Битеф театра, мисионарски спајајући културу и туризам, и своје важне датуме повезујући са откривањем заборављених предела, белега трајања и предузетничких назнака које би да то све повежу.

Задужена за новинаре и јавност на Битефу Славица Хинић створила је тако јединствени Прес караван. Уметничка игра и представе које иду испред свог времена, често се уписујући у историју светског театра, тако своју прву промоцију доживљавају у њивама Шумадије, виноградима Фрушке горе, обронцима Кучева, обалама Палића... Неки би рекли – спајају центар и периферију, укидају елитизам, подсећају да је права култура свима разумљива, исто колико и леп предео и љубазни домаћини.

Не пропушта прилику да увек на то подсети и директор Битефа Милош Латиновић.

Само је таква мисао могла да споји Туристичку организацију општине Богатић и плесну представу "Простор за револуцију" којом се 3. марта обележава 29. рођендан Битефа, једне од наших најзначајнијих културних и култних установа.

Радовао би се тој идеји подједнако авангардан и свој сликар Милић од Мачве. Није било логичнијег места за почетак сусрета с Мачвом од његове Радован куле у родном му Белотићу.

Намерно свратите, а претходно позовите број Туристичке организације. Ако вам се, као нама, посрећи да вам врата откључа историчар Бранислав Димитријевић, биће то прича коју ћете често цитирати.

Пут се наставља ка етно-парку Совљак. Сачекује нас носталгија за оним што смо у својим селима заборавили и запустили, а сад у туђим за тим истим уздишемо.

И свашта још нуди Мачва – цркву рођења пресвете Богородице са иконостасом Стевана Тодоровића, етно парк у Глушцима, манастир Илиње, вајат Хајдук Станка... Данас би се рекло, бестселер можда најпознатијег Мачванина Јанка Веселиновића.

Нама је темпо диктирао ледени равничарски ветар, али ко сачека топле дане у њих ће уписати и Јанком инспирисане Хајдучке вечери и Мачванске лиле.

Зависни од вишка информација, гуглаће даље а ми ћемо само додати данас магичну реч-спа! Могућност купања на отвореном чак и на минус 10 степени, довољан је разлог да се пређе, од Београда, пут дуг 100 километара.

Термална ривијера у Богатићу само је наговештај онога што би Мачва могла да буде кад би се најзад искористила вода која испод њене коре кључа. Тад би и туриста било више, жељних да најзад мађарске и словеначке бање замене неком краћом вожњом.

А и ходници Општине, старог здања окружног начелства, били би топлији!

број коментара 0 пошаљи коментар