"Кад сам био мали" - књига вредна деци и одраслима

Међу књигама за децу, мало је оних које обраћају пажњу на рани душевни развој детета иако се зна да он итекако утиче на каснији душевни развој, на интегритет човека и његов комплетан живот. Управо то је био повод да Славица Милошевић, некадашњи професор, данас приповедач, напише књигу за децу "Кад сам био мали" коју је илустровала Марица Кицушић.

Зоно је немиран градски дечак којем ће сваки несташлук помоћи да закључи нешто ново о свету. Шта је добро а шта не, схватиће тек када добије батине. Лоше је када печеш кромпир од папира, исцедиш папагаја после купања или се нагнеш преко ограде и паднеш у комшијске јагоде. Спознавању живота посебно ће допринети боравак на селу. Управо на контакт детета и природе ауторка посебно указује.

"Сви ми без обзира где смо расли, где живимо, Њујорк, Београд или тако даље, вучемо те гене који деци могу много да дају а могу да пруже такво дивно сазнање и радозналост да деца откривају читав један свет. Мој јунак тражи кромпире које је бака засадила па је срећан и пресрећан је и изјављује како не би никад престао да га бака не отера", каже ауторка књиге Славица Милошевић.

Тема књиге је и рат. Дечак га упознаје кроз игрице и не разуме зашто тата не жели да се игра с њим ратовања, зато Зоно прибегава лукавству како би придобио оца за ту игру. Са децом се недовољно разговара и она се тешко сналазе управо због лоше комуникације са родитељима, каже Славица Милошевић.

"Дакле поверење, комуникација, рад са децом, дати слободу детету, ту сам ја фромовац, дати четири оквира, четири зида у простору, у животу али да се зна шта се не може али да се зна и шта треба и шта може и да дете само истражује", каже ауторка књиге.

Питајте, будите храбри, суочите се са страховима, и изнад свега говорите истину, поруке су врло забавних авантура једног дечака, и књиге "Кад сам био мали", подједнако вредне и деци и одраслима.

број коментара 0 пошаљи коментар