Тасовац: Не смемо заборавити светле тренутке прошлости

Министар културе и информисања Иван Тасовац отворио је у Народном музеју у Ваљеву изложба "Ваљево 1914-1915. године - град болница" која се реализује у спомен на велика ратна страдања током епидемије тифуса 1914/15. године.

"Прича о ваљевској болници није само један од догађаја из Великог рата. Овде је током рата направљена једна важна морална вертикала између наше прошлости и будућности, коју не смемо да заборавимо", рекао је Иван Тасовац на свечаности у Народном музеју, преноси Танјуг.

Тасовац је поручио да "никада не смемо заборавити те светле тренутке прошлости које имамо да пренесемо на будуће генерације у њихова сећања".

Говорећи о Народном музеју, Тасовац је рекао да је по броју посетилаца, којих је око 100.000, тај музеј поставио нове стандарде другим музејима у земљи.

Напомињујући да ће повезивање музеја у Србији постати све видљивије, он је најавио нову акцију која почиње 9. маја и трајаће 10 дана, а у оквиру које ће 50 музеја бити отворено од 10 до 22 сата и бесплатно за посетиоце.

Изложба "Ваљево 1914-1915. године - град болница" је припремана око годину дана, а посвећена је свим жртвама, као и свима који су помогли да се епидемија пегавог тифуса победи, рекао је директор Народног музеја Владимир Кривошејев.

Ауторка изложбе Драгана Лазаревић Илић је рекла да је на основу документације и архивске грађе лоцирано 29 објеката који су били у функцији ваљевске болнице крајем 1914. и почетком 1915. године.

"Дневно је у Ваљеву умирало и до 150 војника и цивила, док је према расположивим подацима за време епидемије пегавог тифуса у Ваљевском крају страдало око 3.500 војника и преко 4.000 цивила, као и велики број аустроугарских заробљеника", рекла је ауторка изложбе.

Поред фотографија из периода епидемије, на којима су и објекти у којима је била ваљевска болница, изложена је и архивска грађа, лекарска опрема, хируршки материјал из тог периода.

Ваљевци ће имати јединствену прилику да виде слику Надежде Петровић, добровољне болничарке која је умрла у Ваљеву 3. априла 1915. године.

Оригинална верзија слике, која је позајмљена из Музеја савремене уметности, биће изложена наредних 20 дана, а након тога на њено место долази репродукција, рекли су у Народном музеју.

број коментара 0 Пошаљи коментар