Испитивања вакцине против новог грипа

Најновија вакцина против грипа А (Х1Н1) фармацеутске компаније "Санофи-Пастер" биће тестирана на 2.000 људи и омогућиће и да се оцени толеранција и евентуално позитивно дејство.

"Санофи-Пастер", огранак за производњу вакцина француског фармацеутског гиганта "Санофи-Авентиса", објавио је да је почео испитивања вакцине против грипа А (Х1Н1).

Испитивања ће бити обављена на 2.000 људи и омогућиће и да се оцени толеранција и евентуално позитивно дејство једног састојка који се налази у пандемијској вакцини, наводи се у саопштењу "Санофи-Авентис", четврте фармацеутске компаније у свету.

Велики број других фармацеутских компанија је, такође, недавно покренуо клиничка испитивања својих вакцина против грипа Х1Н1 међу којима су швајцарски "Новартис" и аутралијски ЦСЛ, док амерички "Бакстер" и британски "ГлаксоСмитКлајн" планирају да клиничка испитивања почну овог месеца.

Египат који има око 80 милиона становника је, истовремено, објавио да је одлучио да купи пет милиона доза вакцине против грипа Х1Н1 када буду готове.

Египатске здравствене власти су, међутим, саопштиле да би тај број могао да се увећава с развојем болести и достигне до зиме 10 милиона.

Према званичним подацима, у Египту је, закључно с јучерашњим даном, регистровано укупно 329 случајева грипа Х1Н1 од којих се један био са смртним исходом.

На светском нивоу, грип Х1Н1 је, према најновијим подацима Светске здравствене организације, усмртио укупно 1.154 особа и заразио њих 162.380 у 168 земаља и територија широм света од појављивања у марту у Мексику.

број коментара 0 Пошаљи коментар