Пронађена нова варијанта вируса ХИВ-а

Француски вирусолози идентификовали нову варијанту вируса ХИВ-1 који је узрочник већине случајева сиде. Нова варијанта вируса констатована код пацијенткиње из Камеруна.

Група француских вирусолога идентификовала је нову варијанту вируса ХИВ типа 1 који је узрочник већине случајева сиде, пренеле су светске агенције.

Ради се о варијанти тог вируса веома блиској мајмунском вирусу имунодефицијенције недавно откривеном код горила - СИВгор.

Постоје две врсте вируса сиде: ХИВ-1 која је већинска и ХИВ-2 која није толико учестала.

ХИВ-1 је подељен у три групе - М која је узрочник светске пандемије и још две веома ретке групе О и Н.

Нова варијанта коју је идентификовала група француских вирусолога при болничком центру у Руену је највероватније прототип нове групе вируса ХИВ-1 коју су научници назвали група П.

Нова варијанта вируса ХИВ-1 идентификована је код једне пацијенткиње из Камеруна.

Истраживачи су најпре мислили да се код те пацијенткиње можда ради о вирусу ХИВ-1 из групе О, али је испитивање његовог комплетног генома омогућило да се утврди да се ради о потпуно новој новој групи.

ХИВ, вирус хумане имунодефицијенције, припада групи ретровируса, то јест вируса који су способни да од једночлане РНК синтетишу ДНК. ХИВ је скраћеница од енглеског human immunodeficiency virus, што би окарактерисало овај вирус као узрочника опадања способности имуног система организма.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 04. авг 2009, 16:08) - anonymous [нерегистровани]

Gadan virus

Ono sto ti je najbitnije nemoj gledati sve crno, covek moze napraviti salu a i tebi bi ona dobro dosla... Zivot ide dalje, znam da bi najvise voleo da ga vratis u period kad nisi bio zarazen.. ali pozitivno razmisljanje je zdravo za tvoj imuni sistem a prvenstveno za nervni sistem, tako da pocni da se smejes i uzivaj u zivotu tom koji ti je preostao... Prica je iz licnog iskustva..

(уторак, 04. авг 2009, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

Gadan virus

Bas je stvar za smejanje. Narocito meni i mom drugu koji smo zarazeni HIV-om.

(понедељак, 03. авг 2009, 23:06) - anonymous [нерегистровани]

Gadan virus

Bas duhovito. Nasmeja me do suza. NOD 32, ha, ha!

(понедељак, 03. авг 2009, 22:11) - Jovica [нерегистровани]

Gadan virus

Ovome ni NOD 32 ne moze nista.