"Нисан" представио електрично возило

Познати јапански произвођач аутомобила "Нисан" представио возило на електрични погон "лиф", чија би серијска производња требалo да почне 2012. године. "Нисан" и француски партнер "Рено" стављају акценат на истраживање и производњу еколошки возила.

Јапански произвођач аутомобила "Нисан" свечано је представио дуго очекивано возило на електрични погон "лиф", чиме ју учинио велики корак ка постизању циља да постане водећа компанија у производњи аутомобила са нултом емисијом штетних гасова.

"Нисан", трећи по величини произвођач аутомобила у Јапану, и његов партнер, француски "Рено", најагресивнији заговорници чисто електричних возила, најавили су планове да та еколошки чиста, али доста скупа возила почну серијски да производе већ 2012. године, пренеле су агенције.

"Нисан" планира да прве "лифове" почне да продаје у САД и Јапану крајем следеће године, а да убрзо потом на тржиште избаци и још два модела.

Очекује се да масовна производња за светско тржиште, у почетку 200.000 јединица годишње, почне 2012. године.

"Данас славимо отварање новог поглавља у животу компаније", изјавио је извршни директор "Нисана" Карлос Гон, који се на инаугурацију новог модела довезао у небеско-плавом прототипу "лифа".

Озбиљно погођен драстичним смањењем продаје због светске економске кризе, "Нисан" је суспендовао циљеве постављене у средњорочном бизнис-плану - све осим агресивног рада на електричним возилима.

Гон је изрази очекивање да ће, захваљујући високим ценама нафте, али и бризи за екологију, већ 2020. године свако десето новокупљено возило бити на електрични погон.

број коментара 0 Пошаљи коментар