Школа у којој је време стало

Ђаци Основне школе "Славко Златановић" у селу Мирошевцу код Лесковца, од оснивања школе 1955. године користе пољски ве-це. Министарство просвете је издвојило средства за изградњу савременог санитарног чвора који би требао да буде завршен за месец дана.

Од како је изграђена давне 1955. године у Основној школи у селу Мирошевцу код Лесковца готово да се ништа није променило. Исти је и пољски ве-це који 210 ђака и данас користи. После више од пола века услови ће се коначно променити.

"Не можемо ни да оперемо руке, често нема ни топле воде, па се некако сналазимо", каже ученик ОШ "Славко Златановић" у Мирошевцу, Александар Стоиљковић. Миљан Стојановић, ученик осмог разреда додаје да му је жао што је цело школовање користио овакав ве-це.

Судбину ђака дели и наставно особље. Славица Пејић, професор физичке културе каже да је велика срећа што до сада није било никаквих зараза.

После више од пола века услови ће се коначно променити. За само десетак дана већ се наслућују тоалети, туш кабина, модеран санитарни цвор на седамдесет и пет метара квадратних и што је најважније, како кажу, биће у склопу школе.

Ученица Андријана Станковић каже да је срећна што ће коначно имати у школи и топлу воду и тоалет, уз добре хигијенске услове.

Ако све буде текло по плану нови санитарни чвор биће у употреби већ почетком другог полугодишта. Светислав Стојиљковић, извођац радова каже да имају кратак рок, али да ће се радити и викендом, све док температуре дозволе.

Вишедеценијски проблем школе, кажу биће решен преко ноћи. Министарство просвете је на крају ове године успело да издвоји два милиона и двеста хиљада динара, а још милион и по обезбедио је град.

Директор Основне школе у Мирошевцу Милорад Ристић каже да је и раније постојала иницијатива за изградњу, да је сва документација много раније припремљена, али да никад није било средстава.

Око 900 школа у Србији нема адекватан санитарни чвор, слично је и на подручју Школске управе Лесковац.

Томислав Симоновић, начелник Скупштине Управе Лесковац каже да је велики проблем што ниједно истурено одељење на подручју града нема решено питање санитарног чвора.

Изградњом овог санитарног чвора не решавају се сви проблеми у школи у Мирошевцу. Остају исте недаће у још седам истурених одељења. Већ двадесет година у фиоци стоји пројекат за реконструкцију крова школе, а ученици немају ни фискултурне сале.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. јан 2012, 15:30) - anonymous [нерегистровани]

Tuzno

Krivi roditelji??? Pa ljudi iz tog sela od ranog proleca do kasne jeseni, neki i sve dok ne pocne najveca zima idu po celoj Vojvodini i okolini Beograda i rade najteze i najprljavije poslove da bi deca imala sta da im jedu. Verovatno bi trebali da pocnu da rade i nocu pa da naprave skolski WC.

(петак, 30. дец 2011, 14:52) - Ankica [нерегистровани]

nije za svakoga

Za ovo su krivi,pre svega,roditelji.

(четвртак, 29. дец 2011, 18:26) - daka [нерегистровани]

takvih

takvih skola je sve vise i vise iz godine u godinu.

(четвртак, 29. дец 2011, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

I ovo je Srbija !

U Srbiji postoje vise stotina skola u kojima postoji samo poljski WC. Nadlezne Republicke sluzbe bi trebalo izvrsiti inspekciju od Horgosa do Dragasa.

(четвртак, 29. дец 2011, 11:04) - Ripanjac [нерегистровани]

E Srbijo!

Bolje bi bilo da se država pozabavi time što u toj školi uskoro neće biti djaka da je pohadjaju!

(четвртак, 29. дец 2011, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Zarko gde si ovo da vidis ?!